REVIEW

Sfânta Cruce: Semnul lui Hristos și semnul iubirii Sale față de oameni – De cine ar fi fost găsită

destepti.ro

Sfânta Cruce este semnul lui Hristos și semnul marii Sale iubiri pentru oameni. Este martorul care ne-a rămas peste timp împotriva morții, a durerii și a păcatelor. Crucea lui Iisus este un simbol al Înălțării și al Luminii.

Prin moartea sa, Fiul Domnului a biruit păcatele lumii și a adus lumina unei credințe puternice pentru toți cei slabi. Mulți creștini poartă sfânta cruce cu pioșenie și pentru ei este cel mai puternic simbol al încrederii, al speranței și al sprijinului pe care îl găsesc în credința lor.

Hristos a transformat crucea din simbol al torturii, în simbol al iubirii și al vieții veșnice. De aceea, purtăm crucea azi și o punem la mormintele celor morți, pentru că ei se vor bucura de viața după moartea în împărăția lui Dumnezeu.

Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus are o istorie tumultoasă și plină de învățăminte. Relicve sacre din această cruce se găsesc azi la Vatican, la Roma, la Viena, în Tezaurul Imperial din Palatul Hofburg, la Paris, în Catedrala Notre Dame, în Bruge și Liege, în Cantabria, în câteva mănăstiri germane, dar și la Muntele Athos, potrivit libertateapentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: Sfintele Paști: De ce să porți haine noi în ziua de Paște și alte tradiții românești

Împărăteasa Elena a descoperit Crucea lui Iisus

Povestea biblică spune că Împăratul Constantin, primul împărat creștin al Imperiului Roman, ar fi dat poruncă la Ierusalim să fie dărâmat templul lui Venus ridicat pe dealul Golgotei și, în locul lui, să fie ridicată o bazilică.

Conform tradiției creștine, muncitorii ar fi găsit trei cruci sub temelia templului și cu greu ar fi putut spune cineva atunci care dintre ele fusese crucea lui Iisus. După cum știm, alături de Hristos, au mai fost atunci ridicați pe cruce doi tâlhari. Dar Sf. Elena, aflată la vremea respectivă la Ierusalim, a chemat pe dealul Golgotei o femeie bolnavă, care se chinuia cu dureri de mulți ani.

Împărăteasa Elena ar fi rugat-o pe femeie să atingă fiecare dintre cele trei cruci, iar după ce a atins-o pe cea din urmă, femeia a fost miraculos vindecată și s-a ridicat pe picioarele ei.

De atunci, istoricii vremurilor spun că Împărăteasa Elena ar fi descoperit cu adevărat crucea lui Iisus și tot ea ar fi trimis mai multe fragmente la cele mai importante lăcașuri creștine din Europa.

Fragmente prețioase din Sfânta Cruce, pierdute pentru totdeauna

Împărăteasa Elena a luat un fragment din crucea de pe Golgota și l-a adus la Roma, în Bazilica ”Sfânta Cruce din Ierusalim”. Alte fragmente au fost dăruite chiar de împărăteasă unor episcopi însemnați la acele vremuri, din zonele în care începuse să se răspândească din ce în ce mai mult creștinismul.

Dar cea mai mare parte din cruce ar fi rămas la Ierusalim, într-o capelă lângă Biserica Sfântului Mormânt. Aici era prezentată credincioșilor cu prilejul diferitelor sărbători, dar mai ales în Vinerea Mare. După slujbă, oamenii se apropiau de cruce să se închine și să o sărute.

Ba chiar se spune că un bărbat ar fi îndrăznit la un moment dat să muște o așchie din cruce și să plece cu ea. De atunci, crucea a fost ferecată în argint, iar oamenii nu au mai fost lăsați să o atingă. Dar cea mai mare parte din cruce s-a pierdut în timpul crudiadelor, când a fost fărâmițată, risipită, furată și împrăștiată, multe bucăți fiind furate de păgâni.

CITEȘTE ȘI: Ce e bine să faceți în prima zi de Paște. Care sunt obiceiurile păstrate din strămoși

Și în România avem relicve prețioase din Crucea de pe Golgota

P. S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a adus la schitul de la Păltiniș un fragment din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Bucata prețioasă din lemn a fost donată de preoții olandezi din Catedrala Sf. Gertrudis, din Amsterdam. În această catedrală a fost ținută timp de 1000 de ani, apoi a fost donată românilor în anul 2004 de Sf. Nicolae.

Un alt fragment se află la mănăstirea Lupșa din județul Alba, care poartă Hramul Sfintei Cruci. Relicve minuscule, dar deosebit de valoroase din Sfânta Cruce se mai află la mănăstirile Căldărușani, Țigănești și Miclăușeni. Biserica Sfântul Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din Capitală deţine şi ea un fragment din Crucea lui Hristos.

Comentarii: