NUTRITIE SANATATE

Sfat din ‘BIBLIA’ vitaminelor: De ce este obligatoriu să consumi ceapă verde şi usturoi primăvara

chiecthiavang.com

Aceste legume conţin flavonoide, vitamina C, seleniu şi compuşi de sulf despre care se crede că au puternice proprietăţi anticancerigene, mai ales în sensul ajutării celulelor în eliminarea carcinogenilor.

A venit în sfârşit primăvara şi pe tarabele din piaţă au început să apară trufandalele. Ceapa şi usturoiul se numără printre acestea şi, chiar dacă preţul nu este tocmai mic, beneficiile pentru sănătate sunt multiple, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Supa de ceapă, o delicatesă după reţeţă franţuzească. Nu o să-ţi vină să crezi cât de uşor o poţi găti acasă

Ceapa şi usturoiul, alături de arpagic şi praz sunt vedetele antioxidante ale genului allium care concentrează peste 500 de plante din aceeaşi familie. Aceste proprietăţi antioxidante par să se păstreze şi dacă legumele sunt gătite.

Legumele conţin flavonoide, vitamina C, seleniu şi compuşi de sulf despre care se crede că au puternice proprietăţi anticancerigene, mai ales în sensul ajutării celulelor în eliminarea carcinogenilor.

Curăţă ficatul şi tratează alergiile

Usturoiul conţine în plus potasiu, fosfor, vitamina B în cantităţi semnificative, precum şi calciu, proteine şi câţiva compuşi care-i dau valoare de „antibiotic natural“.

Potrivit „Noii biblii a vitaminelor“, coordonată de farmacologul dr. Earl Mindell, ceapa şi usturoiul pot să ajute, de asemenea, în prevenirea infarctului de miocard şi a atacului cerebral prin reducerea colesterolului şi a tensiunii arteriale, precum şi prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge.

CITEȘTE ȘI: Mâncarea de post poate fi delicioasă. Reţeta de plăcintă cu ceapă, care seamănă cu pizza calzone

În plus, legumele din genul allium sunt benefice pentru ficat, ajutând la activarea sistemelor enzimatice care curăţă organul şi ajută şi în tratamentul alergiilor şi a astmului.

Cei care nu vor să rişte arsuri la nivelul epigastrului sau se feresc de mirosul neplăcut al gurii pot apela la capsulele inodore de usturoi sau la tulpinile de pătrunjel care pot împrospăta în mod natural respiraţia.

Comentarii: