SANATATE

Sfatul crucial în caz de atac vascular cerebral: Tratamentul care salvează viaţa

Foto: Pinterest.com

Un atac vascular cerebral este întotdeauna o urgenţă medicală majoră. Pacienţii în fază acută trebuie să ajungă în primele patru-cinci ore de la debutul simptomatologiei la unităţile medicale specializate pentru tratament.

Senzaţia de slăbiciune, furnicăturile, amorţelile la nivelul membrelor, asimetria feţei, dificultatea de a articula cuvintele sau de înţelegere a lor, confuzia, tulburările de echilibru pot fi tot atâtea semne de atac vascular cerebral. Într-o astfel de situaţie intervenţia medicală specializată este vitală pentru pacient care, altminteri, poate rămâne cu sechele cerebrale greu de recuperat sau îşi poate pierde viaţa.

Dr. Simona Novac, medic primar Neurologie, şeful Secţiei de Neurologie de la Spitalul Clinic Sanador explică în ce fel tromboliza intravenoasă poate salva viaţa pacienţilor cu AVC ischemic acut, potrivit adevarul.ro.

Ce este tromboliza intravenoasă şi când este nevoie de această procedură?

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru-cinci ore de la debutul simptomatologiei în absenţa contraindicaţiilor.

CITEȘTE ȘI: Nu trebuie să-ţi lipsească din meniu: Cele trei alimente care te păzesc de infarct şi accident vascular cerebral

În ce constă ea?

Tromboliza constă în injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (Actilyse), în doză calculată în funcţie de greutatea pacientului.

Există şi pacienţi exceptaţi de la această procedură?

Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienţi, printre care cei cu patologie cerebrală – hemoragie cerebrală în antecedente, intervenţie neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală-, patologie cardiovasculară – disecţie de aortă, endocardită infecţioasă, patologie gastrointestinală – hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat, dar şi pacienţilor care urmează tratament cu anumite anticoagulante orale.

Cum ajută tromboliza în tratamentul AVC-ului?

Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, astfel încât ţesutul cerebral parţial ischemiat – adică ţesutul cerebral care a suferit, într-un procent mai mare sau mai mic, consecutiv blocajului – să nu se mai necrozeze. În urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele. Astfel, se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorare a paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne.

Care este factorul-cheie de care depinde eficienţa tratamentului?

Eficacitatea trombolizei depinde de timp, fiind cu atât mai mare cu cât tratamentul este efectuat într-un interval de timp mai scurt de la debutul AVC-ului. Rata de recanalizare – de reluare a fluxului sangvin în zona afectată – prin tromboliză intravenoasă este de aproximativ 40% în fereastra terapeutică de patru-cinci ore. În aproximativ 6-8% din cazuri, pot să apară sângerări secundare la nivelul creierului sau cu alte localizări. Eficacitatea tratamentului depinde şi de gravitatea cazului.

Dacă situaţia este foarte gravă de la început, atunci poate surveni decesul. Acesta nu este provocat însă de medicament, ci de leziunile severe ale creierului existente la sosirea pacientului la spital. Statistic, în lume, au fost înregistrate până la 14-18% decese.

Care sunt riscurile dacă nu ajung la timp să primesc acest tratament?

Pacienţii cu accident vascular cerebral ischemic acut, care nu ajung la spital în timp util pentru a primi acest tratament, pierd şansele de recuperare completă. Acest medicament nu este miraculos, administrarea sa nu garantează că pacientul va reveni sigur la starea anterioară accidentului vascular cerebral, dar reprezintă cea mai bună şansă posibilă în momentul de faţă.

Este indicată mişcarea pacientului cât mai devreme după administrarea tratamentului? De ce?

Mobilizarea este o componentă fundamentală a recuperării precoce. Mobilizarea pacientului cu AVC ischemic trebuie să se facă cât mai devreme – în primele zile, indiferent dacă s-a administrat sau nu tratament trombolitic. Schimbarea frecventă a poziţiei pacientului în pat şi kinetoterapia ajută la prevenirea complicaţiilor – pneumonia de aspiraţie, tromboza venoasă profundă, escare – şi la recuperarea deficitului motor.

Recuperarea medicală are scopul de a permite persoanelor cu dizabilităţi să atingă şi să menţină funcţia optimă fizică, intelectuală, psihologică şi socială. Iar medicii recomandă continuarea recuperării medicale după externare în primul an după AVC.

CITEȘTE ȘI: Analiza pe care trebuie să o facă toate persoanele: Dezvăluie riscul de infarct sau de accident vascular cerebral

Care sunt semnele unui AVC astfel încât să ştiu că am nevoie urgentă să ajung la o unitate medicală de specialitate?

Simptomele unui accident vascular cerebral ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcţie de dimensiunea şi localizarea cheagului de sânge. Acestea sunt: pareze şi paralizii ale mâinii, piciorului sau feţei, dificultăţi de vorbire şi înţelegere, paralizii de nervi cranieni, tulburări de mers, pierderea echilibrului şi a coordonării, amorţeli sau scăderea sensibilităţii la nivelul feţei şi membrelor, tulburări de vedere. La sesizarea acestor semne pacientul sau cei apropiaţi lui trebuie să contacteze imediat serviciile medicale de urgenţă astfel încât medicii să poată interveni cât mai repede.

Comentarii: