SANATATE

Sfatul medicului: Cum ții glicemia sub control cu ajutorul unor plante

Foto: Pinterest.com

Preparatele din frunze de afin şi aloe se numără rintre cele mai eficiente remedii folosite pentru controlul diabetului zaharat. Terapiile naturiste ar trebui urmate doar la indicaţia medicului fitoterapeut şi în completarea tratamentului alopat.

Remediile oferite de plantele medicinale pot fi asociate cu tratamentul clasic pentru a gestiona mai uşor diabetul, mai ales cel de tip 2, noninsulinodependent. Infuziile de plante stimulează pancreasul să secrete insulină, normalizând nivelul glicemiei.

„Există numeroase plante care sunt de un real ajutor persoanelor cu diabet, atât celor tratate cu insulină, cât şi celor care iau antidiabetice orale“, explică Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în fitoterapie, de la Clinica MedAs, din Bucureşti, potrivit adevarul.ro.

Potrivit acesteia, acest tip de terapie permite reducerea în timp a dozelor medicamentelor antidiabetice, condiţia fiind să se administreze în paralel cu acestea şi la recomandarea medicului. În plus, valoarea glicemiei trebuie monitorizată atent, adaugă dr. Constantina.

CITEȘTE ȘI: Sfatul medicului nutriționist: Aceste alimente NU îți cresc glicemia

Aloe vera reglează metabolismul pancreasului

Astfel, în „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“, coordonat de farmacologul dr. Ovidiu Bojor, se recomandă frunzele şi fructele de afin ca utile în tratamentul diabetului de tip 2.

„Datorită capacităţii lor de a normaliza nivelul glicemiei, frunzele de afin sunt numite şi insulina vegetală. Acestea se pot folosi sub formă de infuzie, preparată din una-două linguriţe de frunze la 250 mililitri – o cană – de apă clocotită. Se beau câte două căni de ceai pe zi“, recomandă Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în fitoterapie, de la Clinica MedAs, din Bucureşti.

Fructele pot fi consumate proaspete sau congelate – 200 de grame pe zi, uscate – 50-100 de grame pe zi, sub formă de sirop – 50 de grame, de două ori pe zi sau sub formă de decoct – 100 de grame de frcute la un litru de apă. Se bea întrega cantitate în timpul zilei.

Potrivit ghidului mai sus citat, planta de aloe vera este eficientă şi în tratamentul diabetului noninsulinodependent, reglând metabolismul glandei pancreatice, dar şi în tratamentul diabetului insulinodependent – în acest caz, doza zilnică necesară fiind mai scăzută cu până la 50%.

Recomandarea este aceea de a se consuma doar produse autorizate, conform prospectului şi doar la recomandarea medicului specialist.

CITEȘTE ȘI: SEMNELE organismului care îți transmit că ai GLICEMIA mare

Tratamentul adjuvant trebuie urmat cel puţin o lună

O altă plantă cu efect de normalizare a nivelului glicemiei este anghinarea. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită. O cură trebuie să dureze 20-30 de zile, timp în care se beau câte două-trei căni de ceai pe zi. Se face o pauză de o lună, după care tratamentul poate fi reluat.

„Deoarece are acţiune puternică, este bine ca tratamentul cu anghinare să se facă progresiv, începând cu doze mici în primele zile, care apoi să crească treptat“, avertizează medicul fitoterapeut.

Alte infuzii de plante care au ca efect normalizarea glicemiei sunt cele de frunze de nuc, salvie, de urzică, din flori şi frunze de fragi. Astfel, din frunzele de nuc se poate prepara o infuzie din 20 de grame de plantă la un litru de apă, din care se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi. Din salvie se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 de mililitri de apă, se beau câte două-trei căni de ceai pe zi. Infuzia de urzică se obţine din 60 de grame de frunze la un litru de apă şi se beau câte două căni pe zi, iar florile şi frunzele de fragi se fierb cinci minute două linguri de plantă proaspătă – sau uscată – în circa 300 mililitri de apă. Se pot consuma câte trei căni de ceai pe zi.

„Pentru a fi eficient, tratamentul adjuvant cu plante trebuie urmat cel puţin o lună. Terapia se asociază întotdeauna cu medicaţia alopată prescrisă de medic, curele prelungite permiţând diminuarea, în timp, a dozelor medicamentelor hipoglicemiante“, conchide medicul de familie Ruxandra Constantina.

Comentarii: