NUTRITIE

Sfaturi de alimentație și fitness pentru jucătorii de poker

Sfaturi de alimentatie si fitness
Sfaturi de alimentatie si fitness pentru jucatorii de pocker

Sportivii profesioniști nu se concentrează doar pe antrenamente, ci și pe zona de nutriție. Alimentația este importantă pentru un echilibru deplin în orice activitate realizată în mod susținut, inclusiv atunci când psihicul este în centrul atenției, mai presus pe partea fizică.

Jucătorii de poker care duc hobby-ul la un nivel superior au nevoie de o minte limpede, de o capacitate intelectuală foarte bună, mai ales în turneele care se pot prelungi destul de mult timp.

În acest caz al pasionaților de poker, nu poate fi vorba despre antrenament fizic propriu-zis, dar nu trebuie uitat faptul că există o strânsă legătură între partea intelectuală și corpul nostru.

Tocmai pentru că pokerul poate fi considerat o activitate sedentară, psihicul trebuie să se bucure de cele mai bune condiții, iar acest lucru se realizează pe de o parte prin nutriție, pe de altă parte prin planuri de mișcare, fitness susținut, ca parte a unei vieți echilibrate. O expresie celebră – Mens sana in corpore sano – vorbește despre importanța sportului pentru psihic: O minte sănătoasă, într-un corp sănătos.

Alegeri corecte pentru un joc mai performant

Indiferent dacă ne referim la turnee de poker sau jocuri competitive de poker online, strategia de acțiune trebuie să includă atenție la alimentație și fitness. Alegerile corecte pot ajuta la îmbunătățirea performanțelor la poker, spun specialiștii. Este perfect valabil și pentru cei ce joacă pe internet texas holdem poker, căci forța mentală este un element de bază al jocului în orice mediu, deci și la poker online.

Desigur, un pasionat de poker Texas Hold’em nu va avea aceeași dietă și același program la sală de fitness precum un culturist sau orice alt sportiv. Pokerul poate fi asemănat uneori cu șahul, pentru că este tot un joc al minții, în care acționezi inclusiv în funcție de deciziile adversarului. Nu întâmplător, celebra jucătoare de șah de origine română Alexandra Botez s-a dovedit în ultimii ani un mare talent inclusiv la poker.

În cazul jucătorilor profesioniști de poker, subiectul nutriție & fitness este tratat cu maximă seriozitate. Una dintre tendințele alimentare tot mai populare în societate (inclusiv din motive etice, pentru animale și pentru mediul înconjurător) este adoptarea unei diete plant-based, adică bazate exclusiv pe produse care nu sunt de origine animală. Printre beneficii, menționăm atenuarea riscului de a dezvolta anumite boli și gestionarea greutății.

De altfel, pe platforma de video streaming Netflix, există un documentar intitulat The Game Changers, care prezintă numeroși sportivi de top (inclusiv Lewis Hamilton, Arnold Schwarzenegger și Novak Djokovic), care au obținut performanțe impresionante, fiind vegani. Printre concluzii se arată că recuperarea în caz de accidentări în sport este mult mai rapidă în cazul celor care consumă doar alimente pe bază de plante.

Exemplu de dietă vegană, din partea unui jucător profesionist

Daniel Negreanu, jucător profesionist de poker din Canada, de origine română, a explicat că este vegetarian de peste două decenii, dar între timp a devenit chiar vegan. El a oferit un exemplu de dietă vegană apreciată de el: „1.800 de calorii cu cel puțin 140 de grame de proteine pe zi. Nu reduc carbohidrații sau grăsimile, obțin aproximativ 200 de grame de carbohidrați și 50 din grăsimi. Dacă ard 2.500 de calorii pe zi, voi pierde între 1 și 1,5 kg pe săptămână fără să mor de foame. 1.800 de calorii sunt pline dacă alegi alimentele cu înțelepciune”.

Campion la poker, Negreanu nu uită să recomande mișcarea – cel puțin 10.000 de pași în fiecare zi! „Nu este nevoie de cardio intens, dar dacă îți place, este grozav, dar nu este necesar să te sinucizi pentru a pierde grăsime și, în unele cazuri, prea mult cardio poate răni obiectivul tău de pierdere de grăsime. Ridicați greutăți de șase ori pe săptămână. Fac fiecare parte a corpului de două ori pe săptămână și ajustez focalizarea. Puteți face și de trei până la patru ori pe săptămână antrenamente pentru întregul corp”, a completat celebrul jucător.

Un alt jucător de poker, Steven van Zadelhoff, subliniază importanța nutriției pentru orice jucător de poker, iar cei care joacă poker online nu trebuie să facă excepție. Van Zadelhoff pune accent pe modul negativ în care acționează alimentele procesate, alcoolul și consumul mare de zahăr. Un profesionist în poker ar trebui să renunțe pe cât posibil la aceste elemente în alimentația sa.

Sfaturi de alimentație și fitness pentru jucătorii de poker

Comentarii: