SANATATE

Simptomele care te anunță că ai prea multă vitamina D în organism: Pericolul mare care îl prezintă

Foto: Pinterest.com

Simptomele care te anunță că ai prea multă vitamina D în organism: Pericolul mare care îl prezintă. Vitamina D este un element cheie pentru sănătatea oaselor și a mușchilor noștri. O deficiență poate duce la o serie de probleme, de aceea este important să asigurăm organismului această vitamină prin alimentație sau prin suplimente.

Cu toate acestea, ca în cazul oricărui nutrient, prea multă vitamina D poate fi, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate. Normele medicale sugerează că cantitatea zilnică de vitamina D necesară pentru a menține sănătatea oaselor și a mușchilor este de aproximativ 10 micrograme.

CITEȘTE ȘI: Vitamina cea mai importantă pentru diabetici: Reglează nivelurile glicemiei

Această vitamină poate fi obținută din alimente precum peștele gras, gălbenușurile de ou și ficatul de cod, precum și prin lumina soarelui. Cu toate acestea, în perioadele de lipsă de lumină solară, cum ar fi iarna, poate fi necesar un aport suplimentar de supliment cu vitamina în cauză.

Pericolele excesului

Prea multă vitamina D, sau hipervitaminoza D, este o afecțiune rară, dar gravă. Consumul excesiv de vitamina D poate duce la creșterea nivelului de calciu în organism, care, la rândul său, poate avea efecte negative asupra oaselor, inimii și rinichilor.

Un semn că aveți prea multă vitamina D în organism

Un semn neașteptat al excesului de vitamina D în organism este creșterea numărului de urinări. Acest simptom, deși nespecific, este unul dintre indicatorii unei posibile probleme cu nivelurile de vitamina D din organism.

În plus, excesul de vitamina D se poate manifesta sub formă de greață, vărsături, slăbiciune, confuzie, apatie, dureri abdominale și deshidratare.

Ce trebuie să fac într-un astfel de caz?

Dacă bănuiți că aveți un exces de vitamina D, este important să vă adresați medicului dumneavoastră pentru analize și sfaturi. Nu ar trebui să vă măriți niciodată doza de vitamina D fără avizul medicului, mai ales dacă o luați deja sub formă de supliment.

CITEȘTE ȘI: Cu ce vitamină trebuie să iei calciul pentru a fi absorbit de organism

La fel ca și lipsa, și excesul de vitamina D este periculos. Nu vă puneți singur un diagnostic, ci întrebați medicul personal, recomandă actualno.com.

Comentarii: