SANATATE

Simptomul demenței care iese la iveală în preajma sărbătorilor: La ce să fii atent

Foto: Pinterest.com

Simptomul demenței care iese la iveală în preajma sărbătorilor: La ce să fii atent. Sărbătorile sunt un bun prilej pentru reuniunile familiale. În această perioadă, vârstnicii pot fi mai vulnerabili. Un simptom specific apare în această perioadă. Iată la ce să fii atent când te revezi cu bunicii sau părinții.

Familia și prietenii pot juca un rol cheie în depistarea semnelor de demență atunci când se petrec sărbătorile de Crăciun cu persoanele în vârstă, conform unui expert din cadrul NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie).

Pentru mulți oameni, Crăciunul este un moment petrecut alături de familie, tineri și bătrâni. În timp ce mâncarea, cadourile, distracția și jocurile sunt în prim-plan, acesta poate fi și un prilej de a observa semnele timpurii ale problemelor de sănătate la cei dragi.

CITEȘTE ȘI: Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie

Simptomul demenței care iese la iveală în preajma sărbătorilor: La ce să fii atent

Profesorul Alistair Burns, Director Clinic Național pentru Demență și Sănătate Mintală a Persoanelor în Vârstă din cadrul NHS England, i-a îndemnat pe oameni în 2017 să observe semnele de avertizare ale demenței la cei dragi în timpul Crăciunului. Mesajul său a venit pe măsură ce Societatea Alzheimer confirma că linia sa de sprijin primește un număr mai mare de apeluri în ianuarie, după adunările de Crăciun.

Unul dintre primele lucruri la care să fii atent, conform profesorului Burns, este ceva atât de simplu precum a uita să pornească cuptorul pentru curcanul de Crăciun. El a spus că acest lucru ar putea fi un avertisment că o persoană dragă trece prin etapele incipiente ale demenței.

Demența, alte simptome

  • Confuzie într-un mediu nou – cineva poate deveni dezorientat sau confuz când se află într-un loc nou.
  • O vacanță într-un hotel în familie poate fi un moment în care o persoană se poate simți confuză și poate încerca să intre într-o cameră greșită.
  • Uitarea numelor celor dragi în măsura în care cauzează jenă.
  • Fiind la casa unei rude unde configurația este neobișnuită, ar putea supune memoria și orientarea unei persoane la încercare.
  • Uitarea unui cadou pentru cineva – poate să nu fie un rudă foarte apropiată, dar uneori un cadou pentru nepot sau nepoată poate fi uitat pe măsură ce scapă din memorie.
  • Sarcini complexe precum gătitul unei cine mari de Crăciun pentru un număr mare de oameni.
  • Semnul ar putea fi ceva atât de evident precum uitarea să pornești cuptorul sau să gătești preparatele într-o ordine greșită, potrivit Express.

Demența, din ce în ce mai frecventă în rândul vârstnicilor

Numărul persoanelor cu demență crește pentru că oamenii trăiesc mai mult.

„Demența este ceva ce se întâmplă încet, astfel încât poate trece neobservată la persoanele pe care le vedem în mod regulat. De aceea, vizita de Crăciun la rude și prieteni mai îndepărtați reprezintă o ocazie de a observa semnele timpurii de avertizare.

Diagnosticul este primul pas mare și aici este unde oamenii care cunosc cel mai bine pe cineva pot face o diferență reală în depistarea semnelor de demență.

CITEȘTE ȘI: Doctor: Deficiența acestei vitamine este adesea confundată cu demența

Lucrul important este să cauți schimbări în comportamentul normal. Eu nu sunt un bucătar grozav, așa că incapacitatea de a pregăti o cină de Crăciun nu ar fi o surpriză, dar când cineva care strălucește de obicei în bucătărie uită să facă lucruri de bază, acesta poate fi un indiciu vital.

Uitarea ar putea fi un semn al unui lucru mai serios, așa că îndemn pe toată lumea să-și ia puțin mai mult timp să se gândească dacă cineva pe care îl cunosc ar putea avea nevoie de ajutor.

Și în final, amintește-ți că sărbătorile de Crăciun pot fi un moment de singurătate reală pentru mulți oameni, așa că dacă ai sau știi pe cineva care ar putea fi singur, asigură-te că treci să îi faci o vizită, va fi foarte apreciat și poate face o diferență uriașă în sănătatea lor mentală”, a spus profesorul Alistair Burns.

Comentarii: