SANATATE

Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie

theriseandshine.com

Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie. Cât de ușor dormiți? Vă treziți des în mijlocul nopții? Întrebări importante pentru toți cei cărora le pasă de sănătatea creierului lor. Oamenii de știință au descoperit o legătură între tiparele de somn și dezvoltarea demenței.

Pericolele lipsei de somn sunt cunoscute de mult timp. Dar chiar dacă o persoană stă în pat toată ziua, nu există nicio garanție că doarme bine. Între timp, sănătatea creierului dumneavoastră depinde tocmai de acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul din această plantă alungă stresul și insomnia: Doar 1 cană și veți dormi până dimineața

Care sunt problemele de somn care duc la demență – și nu este vorba de insomnie

Lipsa somnului profund duce la un risc mai mare de a dezvolta demență, spune un nou studiu .

Câte ore de somn sunt necesare la fiecare vârstă? Somnul uman este împărțit în faze: foarte superficial, superficial și profund. Între acestea, somnul REM apare periodic, când visăm. Dar faza de somn profund este importantă pentru sănătate, atunci când organismul se repară singur, eliminând din creier materialele nedorite sau potențial dăunătoare, inclusiv proteina beta-amiloidă, un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Din păcate, odată cu vârsta, durata somnului profund scade semnificativ. Dar cel mai rău este că oamenii de știință asociază acest factor cu o probabilitate mare de demență.

Studiul, realizat în Statele Unite, a inclus 346 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Oamenii de știință au reexaminat calitatea somnului lor nocturn. Mai întâi din 1995 până în 1998 și apoi din 1998 până în 2001. Apoi au analizat dacă orice modificări ale duratei somnului profund au fost asociate cu dezvoltarea demenței dobândite pe o perioadă de 17 ani. Până în prezent, 52 de participanți au fost diagnosticați cu demență.

„Am constatat că rata de pierdere a somnului profund se accelerează începând cu vârsta de 60 de ani și atinge un vârf între 75-80 de ani. După aceea, acest proces încetinește, spun autorii studiului. În medie, faza de somn profund scade cu 1,5% pe an. Mai mult, fiecare procent de reducere crește cu 27% probabilitatea de a dezvolta demență.

Câte ore durează somnul profund și cum îl creșteți?

Oamenii de știință au descoperit că durata somnului profund scade mai repede la purtătorii de APOE4, o genă care crește probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer.

Autorii articolului au concluzionat: este important să acordăm atenție nu numai cantității totale de somn nocturn, ci și calității acestuia. În acest scop, puteți purta ceasuri sau brățări inteligente care monitorizează etapele somnului prin ritmul cardiac și mișcările dumneavoastră în pat.

CITEȘTE ȘI: Combate insomnia fără efecte secundare! Cinci remedii naturale care îți asigură un somn odihnitor

Desigur, aceste dispozitive nu sunt la fel de precise ca cele medicale, dar pot oferi cel puțin o idee aproximativă despre somn. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului profund, medicii sfătuiesc să limitați consumul de alcool și cofeină pe timp de noapte și să încercați să dormiți cel puțin 7 ore în același timp.

O activitate fizică regulată pe parcursul zilei ajută, de asemenea,. Dacă în continuare nu dormiți suficient, ar trebui să solicitați ajutorul unui terapeut care vă poate ajuta să descoperiți cauzele insomniei, recomandă actualno.com.

Comentarii: