Dacă vrei să ai rinichi sănătoși acestea sunt alimentele care au grijă de ei. Obiceiurile alimentare nesănătoase cresc riscul de boli renale. Consumul celor mai bune alimente pentru aceștia îi poate ajuta să funcționeze bine.
Dacă vrei să ai rinichi sănătoși, acestea sunt alimentele care au grijă de ei
1. Peștele gras
Peștele oferă proteine, iar peștii grași, precum tonul, somonul sau păstrăvul, furnizează și acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 reduc nivelul de trigliceride grase din sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
2. Varza
Această legumă densă în nutrienți este săracă în potasiu și sodiu, dar foarte bogată în fibre, vitaminele C și K și nu numai. În plus, varza este un produs versatil. Poate fi folosită în salate, feluri principale, sandvișuri.
3. Scoicile
Scoicile sunt bogate în nutrienți benefici și sărace în potasiu. De la ele se obțin vitaminele B6, B9, C, K, fibre și antioxidanți. Le poți tăia în felii și le poți mânca crude, le poți coace sau le poți include în salate și feluri principale de mâncare.
4. Afinele
Bogate în antioxidanți, vitamina C și fibre, afinele sunt extrem de benefice pentru sănătate. Acestea ajută la reducerea inflamației și la menținerea sănătății oaselor, ajutând astfel la problemele care apar la persoanele cu boli cronice de rinichi, potrivit actualno.com.
5. Frunzele verzi
Există multe motive pentru a apela la frunzele verzi precum spanacul. Acestea sunt bogate în multe substanțe nutritive care furnizează vitamine și minerale cheie. În plus, ele susțin un sistem imunitar sănătos. Rețineți că unele verdețuri cu frunze sunt bogate în potasiu, așa că verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a le adăuga în dieta dumneavoastră.
6. Uleiul de măsline
Bogat în antioxidanți și acizi grași sănătoși, uleiul de măsline vă poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Un studiu al Universității Harvard a constatat că uleiul de măsline poate reduce nivelul de colesterol și riscul de boli de inimă, demență și unele tipuri de cancer. În plus, acesta adaugă un gust plăcut mâncărurilor. Pentru a profita la maximum de proprietățile benefice ale uleiului de măsline, alegeți uleiul de măsline nerafinat sau presat la rece, cum ar fi cel virgin sau extravirgin.
7. Usturoi
Usturoiul este bogat în antioxidanți și este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Acesta conține un compus numit alicină. Pentru persoanele cu boli cronice de rinichi, alicina este la fel de eficientă în protejarea sănătății rinichilor ca un medicament eliberat pe bază de rețetă. Dacă sunteți în căutarea celor mai bune alimente pentru rinichi, usturoiul ar trebui să fie cu siguranță pe listă. În plus, cu usturoi adăugați o aromă plăcută la multe feluri de mâncare, puteți chiar sări peste sare.
8. Ceapa
Ceapa face parte din aceeași familie cu usturoiul, iar prin intermediul ei poți adăuga o aromă plăcută mâncărurilor fără a adăuga sare (chiar mai bine dacă o combini cu ulei de măsline). Ceapa este bogată în substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele B6 și C, mangan și cupru. În plus, ceapa conține quercetină, un flavonoid care ajută organismul să lupte împotriva cancerului, și compuși organici de sulf care ajută la reducerea riscului de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral și boli de inimă.
9. Conopida
Pe lângă faptul că este plăcut de crocantă, conopida este bogată în vitaminele C, B6, B9 și K și în fibre. De asemenea, conține compuși pe care corpul tău îi poate folosi pentru a neutraliza anumite toxine – un ajutor imens atunci când rinichii tăi nu își fac cea mai bună treabă de filtrare. Rețineți că conopida este săracă în potasiu și fosfor. Prin urmare, se recomandă să fie consumată în cantități moderate de către persoanele cu boli cronice de rinichi.
10. Albușul de ou
Albușul de ou este recomandat în special persoanelor cu probleme renale. Acestea cresc nivelul de proteine, ceea ce este important în stadiile mai avansate ale bolii cronice de rinichi, mai ales dacă faci dializă.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care curăță și detoxifică rinichii: Poate preveni și infecțiile urinare
11. Rucola
Rucola este bogată în substanțe nutritive de care corpul tău are nevoie – magneziu, fier, calciu, vitaminele A, B9, C și K. În plus, rucola conține antioxidanți și glucozinolați care ajută organismul să se protejeze împotriva cancerului . Poți mânca rucola crudă (este o bază excelentă pentru o salată), precum și să o presari pe pizza, omletă, paste.
12. Merele
Merele oferă quercetină, care este benefică în lupta împotriva cancerului, și fibre, care ajută la menținerea unui nivel sănătos al colesterolului și al zahărului din sânge. În plus, au o mulțime de antioxidanți. Sunt excelente pentru orice dietă. Lasă un bol cu mere pe tejghea și ia o gustare în mod constant.
Comentarii: