SANATATE

Sindromul bradului de Crăciun: BOALA CIUDATĂ care afectează din ce în ce mai mulți oameni

Bradul de Crăciun înseamnă fericire, bucurie, sărbători și cadouri. Însă, dacă ne gândim la sănătate, din păcate, atât brazii artificiali, cât și cei naturali sunt dăunători, putând să ne afecteze sănătatea.

Bradul natural prezintă pe crengile sale microorganisme, dintre care cele mai periculoase sunt mucegaiurile. Pe de altă parte însă, bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate conține substanțe toxice dăunătoare.

Ce riscuri presupune bradul natural

Mucegaiurile aflate în special pe scoarța bradului natural sunt foarte periculoase, mai ales pentru căile respiratorii.

Studiile din ultimii ani demonstrează că brazii de Crăciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în față răcelilor, facilitează sinuzitele și alte afecțiuni din sfera ORL. De asemenea, mulți brazi destinați vânzării sunt stropiți cu diverse de substanțe toxice și pot conține pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creșterea brazilor.

Cercetătorii au stabilit că „Sindromul bradului de Crăciun” este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii. Practic, oamenii de știință sunt de părere că majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale căilor respiratorii.

CITEȘTE ȘI: 

GREȘEALA clasică pe care o fac toți șoferii iarna

Sentimentul de déjà-vu – experienţa ciudată pe care încearcă să o deslușească oamenii de ştiinţă / VIDEO

Concret, ciupercile de pe crenguțe atacă plămânii, iar sursa principala a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritatie în gât, amețeală, mâncărimi ale nasului, lacrimari ale ochilor, tușe, probleme de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală și insomnie.

De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauza se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la căldură.

De aceea, pentru a fi redus riscul de apariție al problemelor de sănătate, este indicat că bradul să fie înlăturat din locuința imediat după ziua de Crăciun. Altfel spus, este indicat ca bradul natural să fie scos din casă și aruncat înainte de a se usca, în felul acesta eliminând apariția eventualelor probleme.

Ce riscuri presupune bradul artificial

Pe de altă parte, bradul artificial este la fel de periculos. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorură de vinil (PVC), care poate să conțină substanțe toxice periculoase, cum ar fi plumbul.

CITEȘTE ȘI: Ingredientul care ARDE caloriile după o masă copioasă. Folosește-l în preparatele tale!

Există studii care arată că materialele plastice din acești brazi sunt deosebit de toxice chiar și la atingere, astfel că unele etichete ale brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montare și, de asemenea, li se interzice copiilor să se joace cu elementele bradului. De aceea este recomandat că acesta să nu fie instalat în dormitorul celor mici.

Mai mult, anumite studii efectuate arată că aceste substanțe din compoziția bradului artificial pot duce la apariția unor probleme renale, hepatice sau neurologice.

Comentarii: