SANATATE

Sirop de ceapă: Cel mai eficient remediu, făcut în casă, pentru răcelile de primăvară

jorjette.ro

Sirop de ceapă: Cel mai eficient remediu, făcut în casă, pentru răcelile de primăvară. Bunicile noastre foloseau siropul de ceapă la primele semne ale unei răceli. Este acesta cu adevărat eficient? Cum să faci sirop de ceapă de casă? Aflați acum!

Ce conține ceapa?

În primul rând, este 90% apă, dar cel mai important, conține substanțe active vegetale responsabile de efectul său farmacologic. Acestea includ flavonoide, inclusiv quercetina, care are proprietăți antioxidante importante în multe boli cronice.

În plus, ceapa conține numeroase vitamine (vitamina B, A, C și E) și minerale (seleniu, fosfor, crom, fier, calciu, magneziu). Interesant este faptul că seleniul conținut în ceapă nu se acumulează în țesuturi, ceea ce reprezintă o problemă atunci când se efectuează farmacoterapie.

CITEȘTE ȘI: Ce se va întâmpla cu organismul dacă mâncăm ceapă în fiecare zi

Conținutul de acid sulfonic ne face să plângem atunci când decojim și tăiem ceapa. Când ceapa este întreagă, se eliberează enzima aliinază și sulfoxizi de cisteină. Când începem să tăiem ceapa, are loc o reacție între acestea și se produce acid sulfonic. Acesta se transformă apoi într-un lichid volatil. Ochii noștri, pentru a scăpa de iritant, încep să producă lacrimi.

Beneficiile cepei pentru sănătate

Numeroase studii au fost efectuate pe diferite specii și soiuri din întreaga lume. S-a dovedit că, indiferent de soi sau origine, ceapa are următoarele efecte:

  • Acțiune antimicrobiană – limitează creșterea bacteriilor, de exemplu Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa și E. coli
  • Ca prebiotic – fibrele, inulina și fructooligozaharidele conținute în ceapă oferă un mediu favorabil bacteriilor din tractul digestiv
  • Scade nivelul de colesterol, trigliceride și tromboxani, adică substanțe responsabile de apariția bolilor sistemului circulator
  • Inhibă agregarea plachetară și tromboza plachetară, adică procesele asociate cu infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral
  • Scade nivelul zahărului din sânge
  • Protejează ficatul
  • Reduce nivelul radicalilor liberi
  • Efect anticancerigen – inhibă creșterea celulelor canceroase
  • Reduce dimensiunea cicatricilor atunci când este aplicată extern
  • Antiinflamator pentru inflamațiile alergice ale pielii, de ex. după înțepăturile de insecte
  • Stimulează sistemul imunitar datorită prezenței vitaminelor și oligoelementelor
  • Ameliorează tusea în bronșită și astm

Cum să folosiți siropul de ceapă pentru tratament?

Efectul antimicrobian al cepei se datorează prezenței flavonoidelor – kaempferol și quercetină, uleiului esențial și mai ales compușilor sulfuroși. Componentele uleiului esențial au proprietăți antifungice.

Siropul de ceapă este util pentru tusea umedă – are proprietatea de a fluidiza secrețiile, precum și pentru gâtul iritat – în astfel de cazuri are un efect calmant. Merită să-l folosiți la primele semne ale unei răceli, și datorită conținutului bogat de vitamine și oligoelemente. Uleiurile esențiale conținute în ceapă au un efect diaforetic.

Contraindicații ale siropului de ceapă

Siropul de ceapă poate fi băut atât de copiii de peste 1 an, cât și de adulți (inclusiv de femeile însărcinate).

Aveți grijă dacă suferiți de:

  • diabet (din cauza conținutului ridicat de zahăr)
  • alergii sau intoleranțe alimentare
  • tulburări digestive

Efectele secundare ale utilizării siropului de ceapă includ creșterea activității intestinale, flatulență în cazul utilizării prelungite și un miros caracteristic din gură. Dacă aveți îndoieli, consultați medicul sau farmacistul.

CITEȘTE ȘI: Nu mai arunca cojile de ceapă: Ce efect au asupra colonului

Cum să îl preparați?

Rețeta de bază a siropului conține doar două ingrediente: ceapă și zahăr.

Se curăță 2 cepe și se taie felii sau cuburi. Puneți leguma cu 4 linguri de zahăr într-un borcan sau alt recipient și acoperiți-l. Se lasă timp de 3-5 ore într-un loc cald, până când ceapa eliberează sucul. După acest timp, turnați siropul într-un alt recipient, închideți-l și puneți-l în frigider. Se folosește în câteva zile. De asemenea, puteți înlocui zahărul cu miere în aceeași cantitate.

Comentarii: