NUTRITIE SANATATE

Specialiștii de la Harvard avertizează: Cum să NU consumi fructele pentru a nu crește riscul de diabet

Ideea de a concentra într-un pahar tot ce-i mai bun din fructe sună tentant, însă nu este neapărat sănătos, atrag atenția specialiștii internaționali, alarmați de popularitatea detoxiefierilor pe bază de sucuri naturale.

Dovada că fructul „băut” se transformă în otravă pură pentru organism este studiul publicat de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. Aceștia au analizat datele strânse de-a lungul a două decenii de la circa 200.000 de pacienți și au ajuns la concluzia că în timp ce fructele consumate ca atare scad cu până la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe crește într-un procent similar posibilitatea apariției acestei boli.

Motivul este cantitatea mare de fructoză conținută de sucuri, care ajunge mult prea rapid în organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutriție din cadrul Universității Carolina de Nord spune că sucul obținut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul așa cum ar face-o un singur fruct, dar poate conține la fel de mult zahăr ca și o sticlă de Cola, scrie doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: Două fructe pe zi scad riscul de a face diabet

Nu daţi pulpa deoparte

Același mesaj încearcă să îl transmită și specialiștii români.

“Este ideal să consumăm fructele întregi sau shake-uri făcute la blender pentru că se păstrează și pulpa plină de fibre, care au un rol esențial în digestie: favorizează tranzitul intestinal, împiedică absorbția imediată a unor cantității crescute de zaharuri și grăsimi, împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Un beneficiu au însă și sucurile, spune acesta, și nu trebuie musai excluse total din dietă. „Păstrează vitaminele și mineralele cu rol antioxidant important precum vitaminele A, E sau zincul, dar și flavonoizii, cu rol de anihilare a radicalilor liberi din organism, putând preveni efectul cancerigen pe care astfel de substanțe le au”, mai arată nutriționistul.

Nu consumați fructele sub formă de suc! Îngrașă!

Dr. Mihaela Bilic atrage, de asemenea, atenția asupra modului în care consumăm fructe. Iată ce a scris într-o postare pe Facebook:

NU sucurilor din fructe! Au vitamine, dar au si fructoza, care este tot zahar. Daca vrei vitamine, mananca legume, care nu au nici un gram de fructoza. In strainatate se spune clar ca nu trebuie baute caloriile sub forma lichida. Deci, cand bei, bea lichide fara calorii si, cand mananci, mananca mancare, altfel confuzionam creierul si organismul nostru cu totul.

Cand vine vorba de fructoza va recomand sa consumati fructele ca atare, mestecandu-le, iar pentru restul dulciurilor alegeti variantele clasice, cu zahar (mancate rar si putin). O noua viziune asupra fructozei incepe sa prinda contur si vestile nu sunt imbucuratoare: un aport de fructoza mai mare de 70g/zi predispune la obezitate si favorizeaza aparitia grasimii abdominale, cea care creste riscul de diabet si boli cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI: Fructele care întineresc creierul: Încetinesc declinul mintal

S-a descoperit ca fructoza este metabolizata diferit fata de zahar: in prezenta fructozei organismul favorizeaza transformarea grasimilor din alimente in grasime de depozit. Cu alte cuvinte sucul sau fructele asociate cu o mancare grasa actioneaza ca un catalizator care accelereaza ingrasarea.

Daca tot vorbim de disocieri, iata o disociere care poate avea avantaje pentru silueta: mancati fructele in afara meselor. consumati-le ca atare, nu transformate in suc. Si atentie la cantitate, un pahar de suc de fructe are 20-25g fructoza si rezulta din 3-4 fructe. Inca o dovada ca orice agent de indulcire, indiferent de culoare sau provenienta, trebuie consumat cu masura!

Comentarii: