SANATATE

Stări de greață dimineața? Motivele neașteptate pentru care poți avea asemenea senzații

Foto: thesun.co.uk

Stările de greață, cauze. Stările de greață, mai ales dimineața, sunt semn de sarcină, de obicei. Însă, nu întotdeauna ăsta este motivul. Dezechilibrele hormonale, problemele cu fierea sau pietrele la rinichi dau, de asemenea, această senzație.

Dezechilibre hormonale

Dr Brian Morton de la American Medical Association a declarat pentru Daily Mail că stările de greață pot apărea atunci când organismul nu poate elibera dimineața hormoni precum adrenalina sau serotonina.

Probleme cu bila

În urma fiecărei mese, colecistul (adică vezica biliară) se contractă şi secretă bila în intestine, pentru a dizolva alimentele. Atunci când hrana este bogată în grăsimi, vezica biliară trebuie să lucreze suplimentar, eliminând în tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.

Uneori, bila se mai şi blochează, adică nu se mai elimină, iar digestia se desfăşoară greoi, proces cunoscut sub numele de „bilă leneşă“. Printre simptomele acesteia se numără şi greaţa, care poate da o stare accentuată de disconfort. Ca să linişteşti starea de greaţă, poţi să iei medicamente, multe din ele se găsesc în farmacie şi le poţi cumpăra fără prescripţie medicală, care amelioreză simptomele de vomă.

Apneea de somn

Persoanele care suferă de apnee de somn, o afecțiune care cauzează oprirea respirației pe parcursul nopții, nu se odihnesc bine și dimineața se pot trezi cu stări de greață.

Depresie

Persoanele care se confruntă cu stres, depresie sau anxietate, pot experimenta palpitații, transpirație și stări de greață, potrivit.

CITEȘTE ȘI: Cum să scapi de senzaţia de greaţă: 10 metode eficiente

Stomacul nu digeră bine alimentele

Momentul zilei în care te confrunţi cu această stare de rău îţi poate indica şi cauza. Dacă ţi se face greaţă la scurt timp după ce ai mâncat, greaţa sau vărsăturile pot indica un ulcer. Starea de vomă apărută la câteva ore bune după masă poate să fie un semn că suferi de o toxiinfecţie alimentară. În cazul bacteriilor sau al virusurilor, cum ar fi Salmonella, e nevoie de mai mult timp pentru ca respectivele simptome să apară (din cauza perioa­dei de incubaţie).

Pietre la rinichi

Colicile renale rezultă de obicei atunci când apare un obstacol (calcul sau piatră) în calea evacuării urinei. Durerea se poate extinde în zona abdomenului şi variază ca intensitate, dar poate deveni insuportabilă atunci când calculii traversează ureterele. Greaţa şi vărsăturile sunt printre cele mai întâlnite simptome ale acestei boli. Durerea se reduce semnificativ după ce pietrele ajung în vezica urinară şi se elimină.

Răceală sau gripă

În decursul unui episod de răceală şi de gripă, vei resimţi şi stări de greaţă, combinate cu dureri musculare sau migrene. Din cauza alimentaţiei sărace în vitamine şi minerale de peste iarnă, corpul se readaptează foarte greu la fluctuaţiile de temperatură specifice primăverii şi la noua dietă.

CITEȘTE ȘI: Factorii care cresc riscul cancerului la stomac. Primele simptome la care trebuie să fii atent

Din acest motiv, scade imunitatea şi organismul consumă mai multă energie ca de obicei, fiind predispus la îmbolnăviri. Printre primele semnale emise de organism atunci când este răcit sau gripat se numără şi greaţa. În plus, unele medicamente pe care le iei ca să scapi de simptomele deranjante ale acestor afecţiuni pot avea şi efecte adverse, cum este senzaţia de vomă.

Comentarii: