SANATATE

Ce nu știai despre vorbitul în somn: Cât de grav este și cum se tratează

Foto: Pinterest.com

Vorbitul în somn este un fenomen des întâlnit și de cele mai multe ori nu este considerat o problemă medicală. În general, 50% dintre copii și 5 % dintre adulți au parte de așa ceva. Iar specialiștii în somn spun că acest comportament este specific în mod deosebit bărbaților.

Vorbitul în timpul somnului deşi este inofensiv, poate fi deranjant pentru cei din jur. Un astfel de episod nu durează mai mult de 30 de secunde, iar o persoană poate experimenta mai multe episoade pe parcursul unei singure nopţi. Huffingtonpost.com a făcut o listă cu opt întrebari de bază despre vorbitul în somn.

Ce este vorbitul în somn?

Este o tulburare a somnului, care poate apărea în oricare etapă a nopţii. Vorbitul în timpul somnului poate avea forma unor certuri, unui discurs normal sau a unuia greu de descifrat, poate fi şoptit sau chiar strigat. De obicei, cei care vorbesc în somn par a vorbi cu ei înşişi, iar alteori par să poarte conversaţii cu alţii. De regulă, ei nu sunt conştienţi de comportamentul lor decât dacă cineva le atrage atenţia.

Ce cauzează vorbitul în somn?

Deşi majoritatea oamenilor la care se manifestă vorbitul în somn nu au o problemă medicală, totuşi în spatele acestui fenomen se poate ascunde o afecţiune de genul apneei de somn, pavorului nocturn, tulburării comportamentului REM (când persoană interpretează visele prin mişcări sau cuvinte) sau sexomniei (când o persoană face sex în somn). Vorbitul în somn mai poate avea loc atunci când un om are febră, este privat de somn, e deprimat, stresat sau consumă alcool sau droguri înainte de culcare.

CITEȘTE ȘI: În timp ce tu dormeai: lucrurile uimitoare pe care le face creierul în timpul somnului

Există riscuri ale vorbitului în somn?

Dacă vorbitul în somn îţi afectează calitatea somnului sau funcţionalitatea zilnică atunci trebuie să consulţi un medic. Altfel rişti să dezvolţi boli cardiovasculare, diabet şi obezitate. Orice lucru care întrerupe somnul cuiva poate deveni problematic. Chiar dacă somnul celui care vorbeşte nu este întrerupt, atunci acest fenoment poate deveni o problemă pentru partenerul de viaţă, care nu se poate odihni din cauza zgomotului.

E bine să trezeşti un om care vorbeşte în somn?

Depinde. Dacă persoana care experimentează acest lucru are episoade izolate, trezirea lui îi poate opri pentru câteva minute vorbirea în somn, însă odată ce revin la somn, ei ar putea continuă să vorbească. În funcţie de gravitatea problemei, trebuie că persoană în cauza să consulte un medic.

Poţi vorbi cu om care vorbeşte în somn?

Acest lucru depinde tot de individ. Fenomenul poate surveni spontan sau în cadrul unui dialog cu cel care este treaz.

Vorbitul în somn este tratabil?

O modalitate eficientă pentru a curma acest obicei este să respecţi câteva reguli de bază ale somnului, pentru a nu-ţi afecta calitatea acestuia: să te culci şi să te trezeşti la aceeaşi oră, în fiecare zi, să dormi între 7 şi 9 ore pe noapte şi să renunţi la băuturile alcoolice înainte de culcare.

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care îți este somn MEREU

Cât durează vorbitul în somn?

Pentru multe persoane, vorbitul în somn este temporar. De obicei, copiii renunţă la el pe măsură ce cresc, iar adulţii se mai confruntă cu el în perioadele în care programul lor zilnic le este dat peste cap. Dacă o persoană care nu a vorbit niciodată în somn începe să dezvolte brusc acest obicei, pentru o perioada lungă de timp, atunci trebuie să se adreseze medicului.

Vorbitul în somn are legătură cu visele?

Nimeni nu ştie sigur. Funcţionarea creierului în timpul somnului este atât de complexă încât este greu de depistat de unde vin cuvintele şi cum sunt filtrate prin diferite funcţii cerebrale.

Comentarii: