SANATATE

Stres cronic: Simptomele pe care nu le-ai asocia cu această afectiune

Stres cronic: Simptomele pe care nu le-ai asocia cu această afectiune. Dacă stresul este de scurtă durată, procesele biochimice se normalizează treptat. Rămânerea constantă într-o stare de anxietate duce la faptul că producția de hormoni nu se oprește, ceea ce afectează negativ metabolismul în general.

Și nu este nevoie să aveți o serie de evenimente în viața dumneavoastră care să vă amenințe existența. Este suficient să „rostogolești” gândurile neplăcute din cap. Organismul citește aceste gânduri ca pe un pericol real și eliberează hormoni de stres .

Uneori, o persoană nu-și dă seama că se află într-o stare de stres cronic.

CITEȘTE ȘI: Efectul neobișnuit pe care stresul îl poate avea asupra picioarelor: La ce să fii atent

Stres cronic: Simptomele pe care nu le-ai asocia cu această afectiune

1. Postura proastă, burta proeminentă

Experții au introdus conceptul – așa-numita „burtă de cortizol”. Poate stresul să creeze o „linie de salvare” a celulelor adipoase în jurul abdomenului? Aici mecanismul este mult mai complicat: chestiunea este că, în condiții de stres, respirația se schimbă. Ea devine mai frecventă și mai superficială.

Cum întreaga mecanică a respirației devine diferită, se poate dezvolta în cele din urmă o slăbiciune a peretelui abdominal anterior, deoarece presiunea intraabdominală nu este distribuită uniform. Rezultatul este o burtă proeminentă.

2. Bolile cronice ale tractului gastro-intestinal

Mulți își amintesc probabil cum, înainte de evenimente importante, stomacul a început să se răsucească cu emoție. Principalul „vinovat” pentru acest eveniment este cortizolul. Acesta oprește motilitatea intestinală, poate duce la tulburări de scaun.

Există un astfel de lucru ca „mâncarea de stres”. Cortizolul crește pofta de mâncare, dorința de dulciuri, pentru ca organismul să poată obține mai multă energie. De unul singur, acest hormon crește și glucoza, la care se eliberează insulina.

Acesta este motivul pentru care stresul poate juca un rol în apariția diabetului. În plus, în condiții de stres, organismul reface metabolismul pentru rezerve și devine din ce în ce mai dificil să spui adio kilogramelor în plus.

Cu alte cuvinte, organismul începe să stocheze grăsimi.

3. Memorie proastă, concentrare deficitară

Dacă hormonii de stres sunt prezenți în mod regulat în organism, aceștia pot deteriora neuronii, celulele responsabile de transmiterea impulsurilor. În condiții de stres, numărul de neuroni din lobul frontal scade, iar în amigdala crește. Oamenii au dificultăți în a se concentra, a lua decizii, a învăța lucruri noi și devin mai emotivi.

4. Spasme musculare, dureri de cap

Cortizolul activează mușchii, punându-i într-o stare de tensiune. Acesta este răspunsul automat al organismului la durere sau la rănire. Când pericolul dispare, sistemul musculo-scheletic se relaxează. 5. Iritabilitate, apatie, depresie

Efectele pe termen lung ale cortizolului asupra sistemului nervos central, stresul constant duc la faptul că o persoană nu are suficiente resurse interne pentru a rămâne în această stare. El „îngheață”, cade în apatie. Atunci când creierul este afectat, apar depresia, iritabilitatea, incapacitatea de a percepe adecvat realitatea.

CITEȘTE ȘI: Indicaţii vitale date de medici: Cum să controlezi stresul şi hipertensiunea cauzată de acesta

Cum să te ajuți pe tine însuți?

Nu există o pastilă magică care să rezolve rapid problema. Trebuie să învățați cum să gestionați stresul. Sarcina principală în această chestiune este de a angaja cortexul prefrontal cu ajutorul antrenamentului.

Aceasta este partea creierului responsabilă de planificare, de luarea deciziilor, de exprimarea personalității, de memoria pe termen scurt.

Stresul cronic este sursa multor boli și tulburări din organism. Hormonii joacă un rol important în acest sens. Dar puteți influența procesele biochimice prin creșterea gradului de conștientizare și învățând cum să faceți față experiențelor cu ajutorul tehnicilor de gestionare a stresului, potrivit actualno.com.

Comentarii: