SANATATE

Stresul, ‘sămânța’ multor boli. Trucuri recomandate de psihologi

Stresul reprezintă în momentul de faţă principala cauză generatoare de boli oriunde în lume. Persoanele stresate au imunitatea scăzută, un risc ridicat de atac de cord, iar oasele şi creierul îmbătrânesc mult mai repede.

Stresul reprezintă, în prezent, cel mai important factor care aduce boala în organism. O persoană stresată este de cele mai multe ori deconcentrată, uită multe lucruri, ia decizii pripite, judecă limitat şi ajunge de cele mai multe ori să aibă coşmaruri în legătură cu diverse aspecte din viaţa personală sau profesională.

”Oamenii care sunt dominaţi de stres au o încredere scăzută în ei înşişi, sunt agitaţi şi se enervează foarte uşor, având o înclinaţie către depresie şi anxietate. La un moment dat, nu mai reuşesc să gândească eficient, iar acest lucru are ca efect o schimbare majoră a comportamentului. Cel mai mult au de suferit cei din familia persoanei în cauză, care trebuie să suporte toate aceste accese de furie şi schimbări de dispoziţie”, explică psihologul Stelian Chivu, potrivit adevarul.ro.

Cauzele stresului sunt multiple şi pornesc de la îngrijorările zilnice legate de viaţa familială şi cea profesională, autocritica excesivă, perfecţionismul, rigiditatea mentală, ce culminează cu o acută lipsă de încredere în sine.

CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să ştii despre cortizol, hormonul stresului: Care este rolul lui şi cum te afectează fizic şi mental

”O persoană poate deveni extrem de stresată dacă au loc schimbări majore în viaţa personală sau la serviciu, cum ar fi probleme în relaţia de cuplu sau dificultăţi financiare. Dacă nu sunt manageriate corect, aceste probleme îi vor crea celui în cauză o stare de stres aproape continuu care îl va dezechilibra mental, emoţional şi fizic”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Singurătatea

Una dintre marile probleme ale societăţii în care trăim este singurătatea. Mulţi dintre noi s-au obişnuit să fie singuri, însă în timp această opţiune duce la stres şi depresie. Perfecţionismul este o altă ”boală” a multora dintre noi. Vrem atât de mult ca lucrurile să iasă perfect, încât ajungem să nu mai vedem şi să ne bucurăm de micile victorii de pe parcurs.

”Prin structura noastră, fiecare dintre noi este o fiinţă socială. Prin urmare, singurătatea nu este o alegere deloc bună, chiar dacă aparent pare că ar fi aşa. Este important să ieşim, să socializăm, să ne ţinem familia aproape. Cei care sunt perfecţionişti ajung de cele mai multe ori să se înstrăineze, în special de cei dragi, pentru sunt foarte critici atât cu ei înşişi, dar şi cu cei din familie, cu colegii de serviciu şi în general cu cei care interacţionează”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Ce putem face pentru a elimina stresul

Respiraţia este extrem de importantă pentru eliminarea stresului

”Respiraţi adânc timp de un minut, astfel încât atât inspiraţia, cât şi expiraţia să dureze câteva secunde. Asta va face ca bătăile inimii să se reducă semnificativ, iar o bună parte din stres se va elimina. Treptat, măriţi perioada de inspir şi expir la câteva minute. Acest mic exerciţiu trebuie să intre în rutina zilnică, iar efectele pe termen lung nu vor trece neobservate”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Căscatul

Căscatul este unul dintre cele mai importante mecanisme de apărare ale organismului, în special împotriva stresului, de care puţini dintre noi sunt conştienţi. Principalul său rol este de a răcori creierul dacă a fost supraîncălzit sau supraîncărcat cu informaţie. Un mic secret este ca atunci când căscăm, să angrenăm întregul corp, deoarece se va produce o relaxare musculară amplă, iar stresul acumulat în organism se va reduce considerabil.

”Este important ca pe fiecare dintre noi să îl vadă soarele măcar câteva minute pe zi. Dacă avem o zi mai încărcată, nimic nu ne împiedică să deschidem fereastra şi să primim energia soarelui. Energia solară înseamnă vitamina D în organism, de care avem atâta nevoie, dar înseamnă totodată şi relaxare. Dacă suntem foarte stresaţi şi constatăm că bătăile inimii au luat-o razna, putem asculta o melodie care ştim că ne linişteşte”, enumeră câteva metode simple de eliminare a stresului psihologul Stelian Chivu.

CITEȘTE ȘI: Sfatul psihologului: Ce alimente te ajută să reduci stresul şi anxietatea

Ritualuri de detensionare

Nu există metode infailibile de eliminare a stresului, ci doar tehnici ce pot fi adaptate de către fiecare dintre noi pentru a se relaxa.

Ajută altă persoană

Una dintre acestea este ca atunci când sunteţi stresat, să oferiţi un mic ajutor unei alte persoane, ce poate fi deschiderea unei uşi sau oferirea unei informaţii, care va avea ca efect relaxarea mentală, emoţională şi fizică şi o sănătate mai bună pe termen lung.

Sună un prieten

Puteţi să sunaţi şi un prieten despre care ştiţi că vă poate asculta fără să vă judece. Vă va ajuta să vă descărcaţi de problemele care vă apasă, eliminând astfel şi stresul, iar calmul persoanei respective vi se va transmite şi dumneavoastră.

Râdeţi cât mai mult

”Râdeţi cât mai mult. Nu trebuie să treacă o zi fără să fi avut măcar o dată zâmbetul pe buze. Dacă nu aveţi ocazia în timpul zilei, puteţi căuta pe Internet un filmuleţ amuzant, iar buna dispoziţie va elimina stresul. Când mâncaţi dimineaţa, nu o faceţi în grabă pentru a pleca mai repede la serviciu. Luaţi-vă câteva minute de relaxare.

Seara obişnuiţi-vă să faceţi o mică plimbare şi să ascultaţi muzica ce vă relaxează. Nu uitaţi să vă reconectaţi cu natura. Faceţi ieşiri în natură cât puteţi de des şi bucuraţi-vă de acele clipe. Nu mergeţi doar ca să bifaţi nişte obiective, ci simţiţi energia acelor locuri, iar stresul nu îşi va face loc în viaţa voastră”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Comentarii: