SANATATE

Tot ce trebuie să ştii despre cortizol, hormonul stresului: Care este rolul lui şi cum te afectează fizic şi mental

Foto: Pinterest.com

Cortizolul este un hormon produs de cele două glande suprarenale și este esențial pentru viață. Cortizolul ajută la menținerea tensiunii arteriale, a funcției imunitare și a proceselor antiinflamatorii ale organismului.

Glanda hipofizară reglează cantitatea de cortizol eliberată de glandele suprarenale. Atenție! Un nivel ridicat de cortizol în corp va reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile, scrie doctorulzilei.ro.

Specialiștii, medicii folosesc uneori compuși sintetici ai cortizolului cunoscuți sub numele de corticosteroizi pentru a trata tulburările legate de cortizol. Dacă se administrează în doze mari sau pe o durată prelungită, acest tratament poate avea o serie de efecte secundare, inclusiv osteoporoza și dezvoltarea diabetului.

CITEȘTE ȘI: Stresul ne îmbolnăvește subit. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan ne arată cum ne putem apăra

Iată care este rolul cortizolului în corp:

  • ajută corpul să gestioneze în mod corect nivelul stresului
  • convertește proteinele în glucoză pentru a crește nivelul de zahăr din sânge
  • menține nivelul constant al zahărului din sânge
  • reduce inflamația
  • contribuie la menținerea tensiunii arteriale constante
  • contribuie la funcționarea sistemului imunitar

De asemenea, medicii atrag atenția asupra faptului că un nivel prea mare de cortizol din organism va afecta întregul organism care treptat nu va mai funcționa la parametrii normali. Altfel spus, pacienții care se luptă cu stresul cronic sunt la risc de a dezvolta hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, obezitate, depresie, osteoporoză. Explicația este aceea că nivelul ridicat de cortizol reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile.

CITEȘTE ȘI: Sfatul psihologului: Ce alimente te ajută să reduci stresul şi anxietatea

Nivelul cortizolului din corp îl poți afla cu ajutorul unei analize de sânge

Este foarte important să mergi la medicul specialist endocrinolog dacă te simți obosit mereu, ai stări de iritabilitate, nu dormi bine. În urma evaluării medicale și a analizelor de sânge medicul va vedea cât este nivelul acestui hormon în corpul tău. Ai grijă, aceasta analiză se recoltează până în ora 8.00 dimineața, pe nemâncate.

De asemenea, pentru a ține sub control efectele acestui hormon, specialiştii recomandă un regim sănătos, practicarea unor exerciţii fizice cu impact redus, cum este yoga sau pilates şi câteva minute de meditaţie pe zi. Inclusiv ședințele la psiholog îți pot fi de ajutor. Un psihoterapeut bun te va învăța cum să te relaxezi, cum să te iubești și să nu te mai stresezi din orice și pentru orice.

Comentarii: