SANATATE

Studiu revoluţionar al specialiştilor: Primele indicii care ne spun că boala Parkinson poate fi stopată

Foto: Pinterest.com

Evoluția bolii Parkinson ar putea fi stopată datorită unui medicament folosit în mod obișnuit în diabetul de tip 2, sugerează un studiu clinic citat de BBC.

 

Medicamentele utilizate în prezent contra Parkinson contribuie la ameliorarea simptomelor, însă nu previn moartea celulelor cerebrale.

 

Studiul efectuat pe 62 de pacienți, publicat în jurnalul ”Lancet”, indică faptul că medicamentul a putut stopa evoluția acestei boli.

MITURILE despre SEXUL în timpul sarcinii

Dormi mai puțin de 6 ore? Iată câți centimetri ÎȚI ADAUGI la circumferința taliei / STUDIU

Specialiştii sunt în alertă: Bolile GRAVE cu care se confruntă milioane de oameni

Echipa de oameni de știință de la University College London (UCL) s-a declarat ”încântată” de rezultate, însă îndeamnă la precauție deoarece beneficiile pe termen lung ale medicamentului sunt încă incerte, fiind nevoie de teste suplimentare.

Semnele care TE AVERTIZEAZĂ că NU te va suna după prima noapte de sex

Mintea sau inima? Pe care asculţi mai întâi, în funcţie de zodie

Ce ștranduri, piscine și aquapark-uri avem la dispoziție pe caniculă/ BUCUREȘTI

”Nu este absolut nici o îndoială că un medicament care să încetinească evoluția afecțiunii este cea mai importantă nevoie deocamdată neîndeplinită în cazul bolii Parkinson; acest lucru este de necontestat”, a declarat pentru sursa citată profesorul Tom Foltynie, unul dintre cercetătorii care au contribuit la studiu.

În boala Parkinson creierul se deteriorează progresiv, iar celulele care produc hormonul numit dopamină sunt distruse, fapt ce determină apariția unui tremor, îngreunarea mișcărilor și, în cele din urmă, probleme de memorie.

Terapiile utilizate în prezent ajută la ameliorarea simptomelor prin creșterea nivelurilor de dopamină, însă moartea creierului continuă, iar efectele bolii se înrăutățesc, neexistând niciun medicament care să stopeze acest proces.

În cadrul studiului clinic, jumătate dintre pacienți au primit medicamentul pentru diabet numit exenatide, iar celorlalți li s-a administrat un placebo. Toți subiecții și-au păstrat medicația obișnuită.

Persoanele care au urmat tratamentul obișnuit au înregistrat un declin în timpul celor 48 de săptămâni de studiu, însă starea celor cărora li s-a administrat exenatide a rămas stabilă. În plus, după trei luni de la întreruperea tratamentului experimental situația subiecților care au primit exenatide era în continuare pozitivă.

”Acesta este primul studiu clinic efectuat pe pacienți reali cu Parkinson în cadrul căruia a fost observat un astfel de efect”, a adăugat profesorul Foltynie. „Ne oferă încredere că exenatide nu doar maschează simptomele, ci are efect asupra bolii de bază”, a mai spus el subliniind că cercetătorii sunt ”încântați și încurajați, dar totodată precauți deoarece trebuie să replicăm aceste descoperiri”.

Medicamentul trebuie să fie în continuare studiat pe o perioadă mai lungă de timp, în contextul în care un remediu eficient va trebui să țină pe loc boala timp de câțiva ani pentru ca pacienții să observe diferențe semnificative.

Medicamentul contribuie la controlul nivelului glicemiei în diabet acționând asupra senzorului unui hormon numit GLP-1, conform Agerpres. Acești senzori se regăsesc de asemenea și în celulele cerebrale, precizează sursa citată.

Oamenii de știință bănuiesc faptul că acest medicament stimulează celulele cerebrale să funcționeze mai eficient sau le ajută să supraviețuiască. Acesta este și motivul pentru care remediul este testat și pentru alte afecțiuni neurodegenerative, printre care se numără boala Alzheimer.

Comentarii: