SANATATE

Studiu surprinzător: Memoria și atenția pot fi îmbunătățite mirosind frecvent o plantă

Cercetătorii de la Universitatea Northumbria au descoperit că persoanele care stau într-o cameră unde miroase a rozmarin şi-ar putea îmbunătăţi memoria.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au rugat 150 de persoane în vârstă să meargă în diferite camere. O parte au stat într-o cameră cu rozmarin, alţii cu lavandă, iar restul într-o cameră fără niciun miros, scrie The Huffington Post, citează adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Plantele minune pentru sănătate: Ţin depresia la distanţă

O noapte odihnitoare, fără somnifere: Plantele care îți asigură un somn liniștit

Participanţilor li s-a dat un test simplu de memorie, iar concluzia a fost una surprinzătoare: persoanele din camera cu rozmarin au avut cele mai bune rezultate, comparativ cu cei din camera fără niciun miros.

„Ne-am bazat pe cercetarea noastră anterioară care a arătat că aroma de rozmarin a îmbunătăţit memoria pe termen lung“, a spus autorul Dr. Mark Moss. „În acest studiu ne-am concentrat pe memoria potenţială, care implică capacitatea de a ne aminti evenimentele care vor avea loc şi de a ne aminti să ne îndeplinim sarcinile în anumite momente, ceea ce este esenţial pentru funcţionarea cotidiană, cum ar fi a nu uita să ne luăm medicamentele“, explică specialiştii.

CITEȘTE ȘI: Cele mai eficiente PLANTE MEDICINALE care cresc în România. Ce beneficii aduc organismului

Știi cum îți influențează sănătatea PLANTELE din apartamentul tău?

Rozmarinul a fost folosit drept stimulent cognitiv din cele mai vechi timpuri. Este capabil să stimuleze memoria şi să îmbunătăţească atenţia. Capacitatea rozmarinului de a stimula activitatea cognitivă poate contribui inclusiv la reducerea riscului de apariţie a bolii Alzheimer sau a demenţei. Aroma acestei plante îmbunătăţeşte starea de spirit şi elimină stresul sau dezechilibrele hormonale.

Comentarii: