NUTRITIE SANATATE

Studiul care face din banala varză un adevărat medicament: Cum opreşte dezvoltarea cancerului

botanistii.ro

Cum poate umila varză să stopeze cancerul? Oamenii de ştiinţă susţin că au descoperit mecanimsul prin care unele vegetale – precum varza şi broccoli pot reduce riscul de cancer intestinal.

Ştim că legumele crucifere sunt benefice pentru stomac, asta fără nicio îndoială, dar nu prea ştim să explicăm de ce, potrivit bbc.com. O echipă de oameni de ştiinţă de la Francis Crick Institute a descoperit că substanţe chimice anticancerigene au fost produse pe măsură ce legumele în discuţie au fost consumate.

Mucoasa intestinală se regenerează constant

Munca oamenilor de ştiinţă s-a axat pe felul în care vegetalele interacţionează cu mucoasa intestinală, studiul desfăşurându-se pe şoareci de laborator. La fel ca pielea, mucoasa intestinelor se regenerează constant, proces care durează patru-cinci zile.

CITEȘTE ȘI: DIETA IDEALĂ, recomandată de toți nutriționiștii: varza, conopida și broccoli stau la baza ei

Dar această refacere permanentă are nevoie să fie controlată, altminteri poate lăsa loc inflamaţiilor şi creşte riscul de cancer.

Studiul publicat în jurnalul „ Immunity“ arată că substanţele chimice conţinute în vegetalele crucifere sunt vitale. Cercetătorii au studiat o substanţă chimică denumită I-3-C care se produce atunci când mestecăm aceste vegetale.

„Atenţie ca vegetalele să nu fie supergătite, fără broccoli superînmuiat“ a atras atenţia dr. Gitta Stockinger. Substanţa chimică este modificată de acizii din stomac şi apoi îşi continuă drumul prin sistemul digestiv. În intestiual subţire, poate modifica comportamentul celulelor stem care regenerează mucoasa intestinală şi celulelor imunitare care controlează inflamaţia.

Studiul a arătat că o dietă bogată în I-3-C a protejat şoarecii de laborator de cancer, chiar şi pe aceia ale căror gene îi predispuneau la un risc mai mare de a dezvolta boala. Fără dieta protectivă, celulele din sistemul digestiv se pot divide incontrolabil.

Dr Stockinger a adăugat: „Chiar atunci când şoarecii au început să dezvolte tumori şi am aplicat această dietă am văzut că tumorile nu au mai crescut“.

Semnele cancerului intestinal

Semnele cancerului intestinal includ: sânge în scaun; modificări ale tranzitului intestinal; dureri de stomac, balonare şi disconfort abdominal.

CITEȘTE ȘI: Regulile de bază: De ce să ţii cont când cumperi legume proaspete

Potrivit dr. Stockinger rezultatele studiului sunt motive de optimism. Ea a spus că, în ceea ce o priveşte, a redus cantitatea de carne în dietă, în favoarea vegetalelor. „O serie de sfaturi legate de diete care se schimbă periodic creează confuzie şi nu este deloc clar care sunt consecinţele. Să-mi spui că este bine să consum un aliment sau altul fără să-mi spui şi de ce nu mă va face să pun în practică acel sfat“, a mai spus specialistul.

„Cu acest studiu, dezvăluim mecanismele moleculare care arată în ce fel funcţionează sistemul“. Profesorul Tim Key, de la Cancer Research UK, a declarat că „acest studiu pe şoareci sugerează că nu doar fibrele conţinute în vegetale precum broccoli şi varză pot reduce riscul de cancer intestinal, dar, de asemenea, şi alte molecule pe care le conţin aceste vegetale.

„Viitoarele studii vor ajuta la identificarea acelor molecule din aceste vegetale care au acelaşi efect la oameni, dar. Între timp, sunt o grămadă de motive pentru care să consumăm mai multe vegetale“.

Comentarii: