LIFESTYLE SANATATE

Studiul care nu o să le placă bărbaților: Munca gospodărie, esențială pentru sănătate

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, barbatii ar trebui sa faca mai multa treaba prin casa si prin curte, pentru a-si mentine sanatatea. Pe de alta parte insa, femeile ar trebui sa o lase mai moale cu activitatile casnice intrucat prea multa treaba le creste riscul de imbolnavire cu pana la 25%.

In cadrul acestui studiu, oamenii de stiinta au descoperit faptul ca o femeie petrece cu pana la 2 ore mai mult decat un barbat, facand treaba in gospodarie. Potrivit medicalnewstoday.com, atat femeile cat si barbatii in varsta beneficiaza de pe urma treburilor casnice, insa in cazul femeilor, excesele combinate cu lipsa somnului pot avea efectul advers, creand probleme de sanatate.

CITEȘTE ȘI: Alimentele indicate bărbaților de PESTE 50 de ani

Cele mai mari RISCURI MEDICALE pentru bărbaţii de peste 40 de ani

Studiul acesta, realizat de catre o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Bremen din Germania, a fost facut cu scopul de a scoate la iveala modul in care activitatile zilnice au un impact asupra sanatatii persoanelor varstnice. Totodata, cercetatorii au analizat si raportul dintre activitatile casinice intreprinse in timpul zilei si orele de somn. Asta pentru ca, in cazul batranilor, somnul reprezinta cea mai indelungata activitate zilnica.

Din datele studiului a reiesit faptul ca barbatii in varsta petrec in medie 3,1 ore pe zi facand treaba in gospodarie, in timp ce femeile petrec chiar si 4,7 ore pe zi facand asta. Femeile pierd mai mult timp curatand, gatind si facand cumparaturi, in timp ce barbatii prefera activitatile de intretinere a casei si gradinaritul.

In ceea ce priveste efectele benefice ale treburilor casnice asupra sanatatii, cercetatorii au concluzionat ca barbatii in varsta care petrec intre 3 si 6 ore facand treaba in gospodarie au sanse cu 25% mai mari sa aiba o sanatate mai buna, comparativ cu cei care pierd mai putin timp cu activitatile casnice. Daca insa barbatul nu se odihneste 7 ore ori, dimpotriva, orele de somn depasesc 8 pe noapte, atunci efectele benefice ale treburilor casnice sunt anulate de somnul inadecvat.

CITEȘTE ȘI: Cum se schimbă PREFERINȚELE SEXUALE, odată cu VÂRSTA

De ce femeile OBOSESC mai repede decât bărbații

Femeile au tendinta de a se stresa mai mult cu privire la treburile gospodaresti, nemaiconsiderand ca acestea sunt relaxante. Pe de alta parte insa, barbatii prefera activitatile gospodaresti intreprinse in aer liber, acestea avand mai multe efecte benefice datorita combinatiei de activitate fizica si aer liber. In concluzie, femeile ar trebui, la randul lor, sa priveasca mai detasat datoria de a face anumite treburi casnice. De asemenea, acestea ar trebui sa mizeze mai mult pe activitatile in aer liber.

Sfaturi pentru o sanatate de fier la batranete

Barbatii si femeile ar trebui sa imparta treburile in gospodarie intrucat atat excesul, cat si lipsa, pot provoca probleme de sanatate
Varstnicii trebuie sa se odihneasca cel putin 7 ore pe noapte, insa nu ar trebui sa exagereze, depasind 8-9 ore pe noapte
Partenerii ar trebui sa faca prin rotatie anumite treburi casnice pentru a nu se plictisi, dar si pentru a evita suprasolicitarea unei anumite grupe de muschi. Plictiseala, de asemenea, creste nivelul de stres asa ca e bine sa se diversifice atributiile in gospodarie
Daca unul dintre parteneri arata semne de boala, celalalt ar trebui sa il menajeze si sa faca anumite treburi in locul sau

Comentarii: