NUTRITIE SANATATE

Sub ce formă consumăm legumele? Crude sau gătite

Gătitul are un efect direct asupra nutrienților din legume. În timp ce în unele distruge antioxidanții și vitaminele, în altele concentrația acestora după gătire, crește.

Totuși, pentru o viață echilibrată și sănătoasă, este bine să consumăm atât legume crude, cât și gătite.

CITEȘTE ȘI: Alimentația sănătoasă și echilibrată cu ajutorul consumului de fructe și legume

Sub ce formă consumăm legumele? Crude sau gătite

Morcovii

Prin gătire, numărul de antioxidanți pe care-l putem asimila din morcov e mult mai mare decât cel din morcovul crud, iar concentrația de carotenoide crește cu 14% atunci când acesta e gătit.

Broccoli

Mai bine crud, deoarece în timpul gătirii enzima mirozinaza din broccoli este inactivată. Această enzimă e responsabilă de producerea unor compuși anticancer.

Roșiile

Licopenul, un antioxidant care se găsește din belșug în roșii cu proprietăți anti-cancer, se eliberează mai ușor în timpul gătirii.

Sub ce formă consumăm legumele? Crude sau gătite

Varza roșie

Deși în stare crudă are mulți nutrienți, după gătire varza roșie devine mult mai nutritivă pentru om.

Ceapa

Prin gătire se pierd anumiți compuși flavinici (antioxidanți) și compuși cu sulf din ceapă, care ajută la reducerea colesterolului sau dizolvarea cheagurilor de sânge, scăzând astfel riscul de accidente vasculare.

Usturoiul

La peste 60 de grade Celsius, enzima alicină din usturoi este distrusă și nu mai putem beneficia de proprietățile ei.

Spanacul

Gătirea ușoară, de 3-5 minute, face ca betacarotenul, calciul și fierul conținut de spanac să se absoarbă mult mai ușor în organismul nostru.

CITEȘTE ȘI: Legumele care au grijă de inima ta: Scad riscul de a face infarct

Ardeii

Ardeii conțin vitamina C din belșug, iar aceasta se distruge în timpul gătirii, motiv pentru care vă îndemn să consumați ardeii cruzi.

Conopida

Nu fierbeți niciodată conopida, deoarece înafară de vitamina B12 își va pierde o mare parte din antioxidanți și minerale, cea mai bună variantă fiind să o consumați în stare crudă sau coaptă.

Aceste sfaturi vin în ajutorul nostru, iar modul în care vom consuma legumele va fi benefic sau nu pentru sănătatea noastră.

Aveți grijă de voi și de cei din jur!

Comentarii: