„Superalimentele” pe care să le consumi în fiecare zi: Sunt bogate în vitaminele necesare sănătății tale. Cuvântul „superaliment” este des vehiculat de mass-media și de profesioniștii din domeniul sănătății, dar ce înseamnă mai exact, dacă înseamnă ceva? Termenul nu are o definiție oficială și poate fi folosit pentru a descrie o varietate de alimente, de la fructe de pădure la cereale.
„Superalimentele” pe care să le consumi în fiecare zi: Sunt bogate în vitaminele necesare sănătății tale
Afinele
Culoarea albastră a afinele se datorează antocianinelor, un tip de pigment vegetal pe care fructele îl conțin. Iar aceste antocianine au fost, de asemenea, legate de numeroasele beneficii pentru sănătate pe care le oferă aceste mici bijuterii, inclusiv contribuția la inversarea declinului cognitiv legat de vârstă și un risc redus de boli de inimă.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care îți alină durerea de genunchi: Au un puternic efect antiinflamator
Năutul
Această legumă este extrem de versatilă și poate fi folosită pentru a face orice, de la paste la aluat comestibil pentru prăjituri. Din punct de vedere nutrițional, năutul se remarcă prin furnizarea unui coș complet de beneficii, inclusiv proteine, fibre, potasiu și magneziu. Acestea sunt o proteină completă, ceea ce înseamnă că conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali.
Tipul de fibre din năut este în mare parte solubil și se numește rafinoză. Rafinosa se descompune în intestin, ceea ce vă ajută să vă simțiți sătui. Și toate aceste fibre sunt, de asemenea, utile pentru stabilizarea zahărului din sânge, făcând din năut o alegere inteligentă pentru oricine are prediabet sau diabet.
Legume cu frunze închise la culoare
În timp ce țelina poate fi cea mai populară frunză verde, nu ratați spanacul, rucola și muștarul verde. Toate aceste verdețuri minunate oferă o bogăție de nutrienți. Spanacul bogat în fier este o alegere excelentă, în special pentru femei.
Rugula piperată face o salată aromată și furnizează fier, acid folic și vitamina A. Agrișul este bogat în izotiocianați, care pot ajuta la prevenirea cancerului, ajutând organismul nostru să scape de substanțele cancerigene.
Kale este încărcată cu beta-caroten, luteină și zeaxantină, ceea ce o face o alegere inteligentă pentru sănătatea ochilor. De asemenea, este bogată în vitamina K, care este esențială pentru coagularea sângelui și este, de asemenea, importantă pentru sănătatea oaselor.
Somonul
Studiu după studiu indică nenumăratele beneficii ale consumului de pește, în special cele care conțin acizi grași omega-3, precum somonul. Aceste grăsimi sănătoase nu numai că ne mențin corpul sănătos, dar ne mențin și creierul în formă maximă.
O meta-analiză recentă a constatat că consumul de pește a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de Alzheimer.
Avocado
Nu numai că acest fruct verde cremos este un favorit al toasturilor și chipsurilor, dar este și plin de nutrienți. Este surprinzător de bogat în fibre, cu 5 grame în fiecare jumătate de avocado. Și toată această netezime provine din conținutul său ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă.
Semințe de in și chia
Aceste mici semințe puternice sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un acid gras omega-3 de origine vegetală care ajută la combaterea inflamațiilor. Iar semințele de in conțin, de asemenea, lignani, care oferă beneficii anti-cancer și antioxidante. Micuța sămânță de chia este, de asemenea, bogată în fibre, fără gluten și o sursă bună de proteine. În plus, semințele de chia oferă energie de lungă durată și vă pot ajuta să rămâneți hidratați.
Kimchi
Este o sursă bogată de probiotice care stimulează intestinul, conține colină, nutrient care stimulează creierul, și oferă, de asemenea, beneficii de susținere a sistemului imunitar.
Făcut din varză, ceapă și uneori ridichi, kimchi este fermentat cu usturoi, ghimbir, ardei iute și sos de pește și este îngropat în mod tradițional în pământ pentru a fermenta. Acest aliment tradițional coreean este un adaos delicios și aromat la atât de multe feluri de mâncare.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care îți îmbunătățesc digestia: Ameliorează simptomele dacă ai probleme cu stomacul
Iaurtul
Atunci când vine vorba de a fi un ingredient multitasking, iaurtul este un remarcabil. S-ar putea să vă placă pentru calciul și vitamina D care contribuie la dezvoltarea oaselor și pentru proteinele și potasiul care susțin mușchii. Sau pentru probioticele sale. În plus, un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de iaurt și un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Iaurtul simplu furnizează 6 grame de proteine per porție de trei sferturi de cană, în timp ce iaurtul grecesc oferă chiar mai mult, cu 13 până la 15 grame de proteine per porție. Ambele tipuri sunt excelente – depinde de consistența și aroma care vă plac. Oricum ar fi, asigurați-vă că căutați „culturi vii și active” pe etichetă.
Comentarii: