Ceaiul care liniștește stomacul cel mai rapid. Mușețelul este una dintre plantele medicinale „recunoscute”. În medicina populară și alternativă, mușețelului i se atribuie multe proprietăți vindecătoare, iar pe internet puteți găsi multe sfaturi despre cum să îl folosiți pentru a vă îmbunătăți sănătatea.
Ceaiul de mușețel este renumit ca fiind remediul care calmează cel mai repede stomacul. Să aflăm ce este adevărat și ce este o exagerare.
Astăzi, medicina științifică include florile de mușețel în două grupe farmacologice: antiseptice și analgezice (analgezice) cu proprietăți antiinflamatoare. Astfel, beneficiile mușețelului sunt recunoscute doar ca un medicament care are un efect antibacterian ușor, ameliorează inflamația și durerea, potrivit actualno.com.
Este de remarcat în special faptul că infuziile de flori sunt utilizate numai ca parte a terapiei complexe – aceasta înseamnă că mușețelul poate fi utilizat împreună cu alte medicamente prescrise de un medic, dar nu în locul acestora.
CITEȘTE ȘI: Remediu naturist pentru artrită şi reumatism: Cum să-ţi confecţionezi perna cu muşeţel
Ceaiul care liniștește stomacul cel mai rapid – Mușețel
1. Infuzia de mușețel este recomandată pentru uz intern în bolile inflamatorii ale organelor digestive: colită cronică și gastrită, ulcer gastric și duodenal, crampe și diaree.
2. Extern, se folosește ca gargară pentru infecțiile respiratorii ale gâtului și inflamațiile din cavitatea bucală.
3. În scopuri cosmetice, infuzia de mușețel este utilizată pentru albirea pielii, combaterea inflamațiilor, iritațiilor și roșeață, iar uneori sub formă de băi de înmuiere pentru pielea picioarelor și a mâinilor.
Contraindicații
Contraindicațiile la utilizarea mușețelului sunt în principal reacțiile alergice. Este mai bine să nu folosiți preparate din mușețel dacă ați avut deja cazuri de alergie la plante înrudite: asteri, gălbenele, calendula, floarea-soarelui etc.
Mușețelul nu trebuie utilizat împreună cu medicamente care reduc coagularea sângelui (anticoagulante): warfarină și derivații săi, medicamente pe bază de dabigatan, rivaroxaban etc. Ingredientele active ale mușețelului pot spori efectul acestora, ceea ce poate duce la sângerări care pot pune viața în pericol.
Nu folosi ceaiul de mușețel împreună cu alte medicamente
Se recomandă insistent să nu se utilizeze mușețelul simultan cu alte medicamente, chiar și cele fără prescripție medicală, fără supravegherea și aprobarea unui medic. Interacțiunile sale medicamentoase nu au fost suficient studiate, iar utilizarea lor simultană poate perturba acțiunea medicamentelor sau poate avea un efect toxic asupra ficatului.
Are mușețelul un efect calmant?
În mod tradițional, ceaiul de mușețel este considerat un sedativ ușor și mulți oameni îl beau pur și simplu pentru a se relaxa după o zi grea și a dormi mai bine. O serie de studii științifice confirmă acest efect: de exemplu, există dovezi că mușețelul chiar facilitează adormirea și reduce numărul de treziri nocturne. Alte experimente arată o reducere a anxietății și un efect sedativ general.
Cum afectează mușețelul tensiunea arterială?
Sfaturile privind scăderea tensiunii arteriale cu ceai sau decoct de mușețel sunt foarte populare pe internet, uneori chiar recomandate de medici. De fapt, nu există dovezi științifice fiabile că această plantă poate afecta într-adevăr tensiunea arterială. Cel mai probabil, la unele persoane, pentru care mușețelul acționează ca un sedativ, tensiunea arterială scade tocmai din acest motiv.
Ajută mușețelul la durerile de stomac?
Aici nu există un singur răspuns: totul depinde de cauza durerii. După cum am menționat mai sus, acesta poate fi utilizat ca adjuvant în tratamentul bolilor de stomac și are un efect analgezic ușor. Cu toate acestea, în caz de exacerbare a gastritei și mai ales a ulcerului peptic, otrăviri, infecții virale și orice durere severă bruscă, este mai bine să nu vă automedicați și să consultați un medic.
În general, se consideră că mușețelul are un efect destul de pozitiv asupra stomacului, dacă vorbim despre o persoană sănătoasă. Instrucțiunile pentru preparatele de mușețel menționează că acesta poate îmbunătăți digestia prin afectarea glandelor care secretă enzime digestive.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile unice ale muşeţelului: Alungă migrenele şi alte afecţiuni neplăcute
Cum afectează mușețelul intestinele?
De asemenea, nu există un răspuns clar la întrebarea dacă mușețelul este un „întăritor sau laxativ”. Pe de o parte, instrucțiunile de utilizare medicală aprobă utilizarea sa pentru diareea asociată cu inflamația tractului gastro-intestinal. Pe de altă parte, efectul poate depinde de cantitatea de perfuzie luată, de concentrația sa și de caracteristicile individuale. La copiii mici, se observă adesea un efect laxativ.
De ce nu ar trebui să beți mușețel în timpul sarcinii?
Femeile însărcinate nu ar trebui să ia mușețel în primul rând din motive de sănătate: nu există dovezi științifice că este sigur pentru făt. În plus, toate substanțele chimice active care intră în corpul nostru sunt „prelucrate” de ficat, iar în timpul sarcinii, ficatul unei femei are deja o sarcină crescută.
Comentarii: