SANATATE

Surâsul perfect: Cum să ai dinți frumoși prin metode minim invazive

Surâsul perfect: Cum să ai dinți frumoși prin metode minim invazive. Statisticile spun că aproape jumătate dintre oameni emit judecăți de valoare cu privire la alte persoane doar după modul în care percep zâmbetul acestora, iar aproape 2/3 admit că un zâmbet frumos ajută o persoană din punct de vedere psihologic.

Astfel, firescului zâmbet îi este atribuit un rol esențial în societate, un simplu surâs influențând într-o mare măsură felul în care ne văd cei din jur, oamenii tinzând să aibă mai multă încredere într-o persoană care zâmbește, considerând automat că aceasta este generoasă și înțelegătoare.

Surâsul perfect: Cum să ai dinți frumoși prin metode minim invazive

De asemenea, zâmbetul influențează starea psihică a oamenilor. Cei 17 mușchi faciali care declanșează zâmbetul trimit o serie de semnale pozitive creierului, activând emoțiile legate de starea de fericire, chiar și atunci când schițăm un zâmbet care pare a fi ușor forțat.

Ce faci, însă, dacă dantura ta nu este perfectă și te împiedică să zâmbești?

Medicul stomatolog Rodica Ghionea de la clinica dentară CityDent din București a explicat pe larg, pentru publicația noastră, cum poate fi îmbunătățită viața și crescută încrederea în sine printr-un tratament mai puțin invaziv al dinților.

CITEȘTE ȘI: Dinţi mai albi, cu ajutorul unor soluţii naturale. Ce alimente trebuie să eviţi

”Fațetele dentare sunt lucrări de protetică dentară care acoperă doar parțial dintele, procedeul fiind mai puțin invaziv comparativ cu cel de îmbrăcare a dintelui cu o coroană dentară”, ne-a asigurat doamna dr. Ghionea.

Fațetele dentare sunt niște foițe subțiri din ceramică aplicate pe suprafața dinților frontali, ideală când nu ne dorim să intervenim foarte mult asupra lor. Medicii stomatologi ai clinicii CityDent sunt specializați în clinici de renume din străinătate, aducând cu ei, pe lângă experiența practică, tehnici și proceduri moderne.

Dr. Rodica Ghionea recomandă aplicarea fațetelor dentare din ceramică în locul altor tratamente, în următoarele situații:

  • dinți cu anomalii de formă, cum ar fi: dinții mai mici decât normal, fracturi de unghiuri, dinți scurți;
  • corectarea unor anomalii ușoare de poziție, precum dinți rotați;
    distrofii dentare;
  • dinți cu discromii – din fluoroză, discromie tetraciclină în care albirea nu are efect;
  • pentru închiderea spațiului, în cazul dinților cu diastema (strungăreață).

Fațetele dentare din ceramică permit realizarea unor tratamente de protetică dentară care să imită perfect dinții naturali sănătoși.

”O proprietate importantă a smalțului dentar este transluciditatea. Ce înseamnă acest lucru? Când lumina atinge suprafața dintelui, ea nu este imediat reflectată înapoi, ci pătrunde în stratul de smalț până la dentina din interior, când este reflectată înapoi, ca urmare a opacității acesteia din urmă. Această tranzitare a luminii prin stratul de smalț este cea care, atunci când zâmbim, dă dinților perfect sănătoși aspectul de strălucire”, explică doamna dr. Rodica Ghionea.

Aceasta dezvăluie și avantajele fațetării dinților cu fațetele dentare ceramice, printre care amintim:

  • dintele șlefuit este agresat mai puțin;
  • păstrează dintele vital;
  • nu își modifică culoarea în timp, ca urmare a folosirii unor alimente și băuturi ce conțin coloranți naturali sau artificiali (ceai, vin, cafea) și a fumatului;
  • nu apare fenomenul de uzură;
  • se igienizează ușor, prezentând retenție scăzută de placă bacteriană;
  • mimează transluciditatea dintelui natural și asigură stabilitatea conturului și a culorii cu risc minim de iritație gingivală;
  • sunt biocompatibile.

”Întrucât fațetele dentare din ceramică, datorită compoziției lor, permit tranzitarea luminii în același mod precum smalțul dentar, ele reprezintă o opțiune potrivită pentru acele reparații cosmetice de înlocuire a smalțului de pe fața dinspre exterior a dintelui. În cadrul clinicii CityDent folosim fațete dentare din ceramică pentru a repara și cosmetiza dinții, redându-le strălucirea caracteristică dinților naturali sănătoși”, precizează doamna dr. Ghionea.

CITEȘTE ȘI: Gesturi pe care trebuie să le eviți după ce mănânci: De ce nu e bine să bei cafea, să mănânci fructe sau să te speli pe dinti

Frumusețea zâmbetului fără o senzație de falsitate

Un lucru este cert, pe lângă influența psihologică pe care o are un zâmbet strălucitor, aspectul social este foarte important, fapt care se observă și în tendințele din ultima perioadă care duc la creșterea cererilor de înfrumusețare a zâmbetului fără a da o senzație de falsitate, determinată de o standardizare excesivă a dimensiunilor sau a culorii dinților. Un rol determinant îl are medicul stomatolog care intervine, pentru că orice tratament trebuie sa completeze perfect fața pacientului, să se armonizeze cu culoarea pielii, forma feței și, nu în ultimul rând, cu culoarea dinților.

”Un zâmbet frumos atrage atenția și întinerește. Este la modă zâmbetul hollywoodian ce scoate în evidență dinți perfect aliniați, sănătoși și strălucitori, fiind din ce în ce mai mult considerat de marea majoritate o normă obligatorie pentru cei ce doresc să arate frumos şi care vor să transmită că au succes. Luăm exemplul starurilor Hollywood, care nu au avut dintotdeauna zâmbate atât de frumoase. Puțini știu că în spatele acelor zâmbete strălucitoare stă munca unor dentiști renumiți dedicați care văd stomatologia ca o îmbinare perfectă între artă şi ştiinţă”, încheie doamna dr. Rodica Ghionea, medic stomatolog, fondatorul clinicii CityDent din București.

Comentarii: