SANATATE

Temperatura de afară joacă un rol important asupra sănătății organismului: Cum sunt afectați plămânii de frig

sport.ro

Temperaturile scăzute pot dăuna atât pacienților care se confruntă cu o afecțiune pulmonară, cât și persoanelor sănătoase din punct de vedere pulmonar.

Slăbirea organismului în această perioadă a anului ne poate expune foarte ușor virozelor respiratorii. Temperatura este un factor de mediu care joacă un rol crucial asupra sănătății organismului, putând declanșa sau agrava anumite boli. Aerul rece și uneori chiar și uscat, pot duce la declanșarea unor probleme de respirație.

Înainte de a aborda influența vremii asupra plămânilor, trebuie să menționăm că pielea este organul care conține receptorii atât pentru frig, cât și pentru căldura, însă cei pentru frig sunt prezenți în număr mai mare. Avem și zone periferice care pot detecta temperaturile scăzute mai mult decât pe cele crescute și anume zona mâinilor, picioarelor, urechile și nasul, potrivit doctorulzilei.ro.

CITEȘTE ȘI: Reumatismul și vremea rece: Cum să reduci efectele frigului asupra articulațiilor

Care sunt persoanele cele mai expuse aerului rece?

Persoanele cele mai expuse aerului rece și care trebuie să acorde o atenție deosebită frigului sunt cele bolnave de astm, cancer pulmonar sau bronșită. Problemele cele mai frecvente care apar la acești pacienți sunt tusea și respirația șuierătoare.

În perioada temperaturilor scăzute, crește riscul apariției congestiei nazale – ce reprezină un factor iritant al căilor respiratorii superioare.

În momentul în care avem nasul înfundat, vom respira pe gură, iar aerul rece și nefiltrat va ajunge direc în plămâni. Acest fenomen declanșează în cazul unor persoane bronhospasmul.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicului specialist: Frigul afectează grav coloana. Cum te poți proteja

Recomandări pentru a preveni complicațiile pe timpul temperaturilor scăzute:

  • Evitarea practicării sporturilor solicitante în aer liber.
  • Respectarea planului de tratament oferit de cadrele medicale.
  • Îmbrăcăminte adecvată atunci când ieșim afară. Dacă este cazul putem chiar lua mai multe rânduri de haine pentru a menține o temperatură optimă a corpului.
  • Să se stea departe de șemineu sau de sobă
  • Aerisește camera în care dormi cel puțin 10 minute pe zi.
  • Spală-te cât mai des pe mâini.
  • Evită contactul cu persoanele bolnave.

Comentarii: