SANATATE

Tinctura de cicoare, preparatul cu zeci de beneficii pentru sănătate. Cum se prepară licoarea-minune

http://wcs4.blogspot.com

Cele mai cunoscute forme de utilizare ale cicoarei sunt ceaiul şi celebrul înlocuitor plin de virtuţi terapeutice al cafelei. Ca remediu naturist, planta are şi forme mai putin la îndemână, dar cu eficienţă demonstrată pentru o serie de afecţiuni.

Reumatism și tahicardie

Egiptenii foloseau cicoarea pentru tratarea bolilor de ficat şi pentru detoxifierea acestuia, însă proprietăţile sale terapeutice depăşesc cu mult sfera acestor afecţiuni. Utilizată sub formă de tinctură, spre exemplu, cicoarea poate fi utilă în cazul reumatismulul, când se se toarnă pe tifon şi se pansează zonele dureroase, dar şi ca adjuvant în tahicardie, potrivit adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Tinctura de propolis, medicament universal: Care sunt bolile de care te scapă

„Studii ştiinţifice arată că cicoarea diminuează ritmul cardiac prea accelerat, având un efect blând şi stimulator asupra inimii, similar medicamentelor. Se administrează câte trei linguriţe pe zi”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Prepararea tincturii de cicoare

Pentru preparare, avem nevoie de 20 de linguri de pulbere de rădăcină (un ingredient care, el însuşi, are are excelente calitati depurative, hipoglicemiante, precum si efecte probiotice), obţinută prin măcinarea rădăcinii cu râşnită electrică de cafea .

„Se pune într-un borcan pulbere de rădăcină, care se acoperă cu alcool alimentar de 50 de grade, amestecând continuu. Când întreaga masă de pulbere a fost acoperită şi rămâne deasupra un strat de alcool de două degete, se închide borcanul ermetic şi se lasă conţinutul la macerat vreme de 12 zile, după care se strecoară. Preparatul obţinut se pune în sticluţe mici, închise la culoare şi se păstrează vreme de maximum doi ani. Se administrează, de regulă, o linguriţă, de 4 ori pe zi, în tratamente de una- trei luni”, explică Elena Badea.

O altă variantă de preparare recomandată de specialist constă în folosirea inflorescenţelor care se introduc într-o sticlă, peste care se toarnă alcool, cât să le acopere. „Se aşează recipientul în apropierea unei surse de căldură şi se lasă două săptămâni”, spune specialistul.

De până la şase ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare

Din aceaste tincturi se prepară şi un produs te recomandat în ateroscreloză, ca adjuvant în tratamentul cancerului de colon, cu efect de ameliorare a efectului yo-yo, de reducere a colesterolului, ca adjuvant în diabetul de tip I, în caz de candidoză, de tulburări hepatice după intoxicaţii alcoolice şi otrăviri, ulcer gastric.

CITEȘTE ȘI: Minunea naturii: Preparatul din struguri care previne cancerul şi încetineşte îmbătrânirea

„Este vorba de extractul de cicoare, care se obţine din tinctura de cicoare, din care se evaporă complet alcoolul, rămânând o pulbere fină, amară şi extrem de concentrată în principii active (conţine de cinci-şase ori mai multe principii active decât simpla pulbere de cicoare, care sunt asimilate integral de organism). La noi în ţară, extractul de cicoare se găseşte combinat în proporţii egale cu plantă integrală, sub formă unor capsule cu o eficientă terapeutică remarcabilă”, mai spune Elena Badea.

Specialistul recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea acestor preparate, care au şi contraindicaţii, în cazul gastritelor si ulecerelor hiperacide.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm în primul rând să cereţi sfatul unui medic şi să nu vă trataţi singuri.

Comentarii: