NUTRITIE SANATATE

Îți strici singur oasele şi dantura. Alimentele care îţi FURĂ calciul din organism

algaecal.com

Calciul, mineral esenţial pentru buna funcţionare a corpului, furnizează energie pentru inimă, muşchi, nervi şi sânge. Când această substanţă lipseşte din corp, organismul are de suferit. Palpitațiile, leșinul, insomniile sau pierderile minore de memorie sunt câteva dintre semnalele pe care corpul ți le transmite pentru a te avertiza că nu are suficient calciu.

Doza zilnică de calciu (800-1.200 mg) asigură nu doar buna funcționare a organismului, ci ajută și la menținerea greutății și îmbunătățeste starea de sănătate.

Laptele și brânzeturile degresate, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, ouăle, soia, peștele de apă sărată (sardine, ton) sau somonul, susanul, alunele, nucile, migdalele, semințele de floarea soarelui, fasolea uscată, conopidă, broccoli și țelină sunt bogate în calciu.

Pe de altă parte, există câteva alimente care „fură” calciul din organism, pe care ar trebui să le consumi cumpătat, potrivit clickpentrufemei.ro. Iată care sunt acestea:

CITEȘTE ȘI: Apa minerală, sursă de calciu fără calorii / STUDIU

SAREA

Consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la boli cardiovasculare. Mai mult, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei.

Cu toate acestea, studiile arată că românii o utilizează în cantități mari pentru asezonarea alimentelor. Iată câteva ponturi pentru a reduce utilizarea sării în alimentație. Iată cu ce o poți înlocui.

CARNEA

Atenţie sporită necesită şi consumul de carne, fiindcă aceasta conţine aminoacizi care, atunci când depăşim un aport de 100 g pe zi, se transformă în acid uric. Acesta se elimină din organism împreună cu calciul.

CAFEAUA

Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaționale. La fiecare ceașcă de cafea pierdem până la 6 miligrame de calciu, iar dacă o bem zilnic riscăm mai mult decât cei care nu beau cafea să facem osteoporoză. Pe de altă parte, efectul poate fi combătut prin consumul de alimente care conțin calciu.

ALCOOLUL

Alcoo­lul poate reduce absorbția in­testinală a calciului. De ase­me­nea, el poate inhiba enzimele din ficat care ajută la conversia vitaminei D în formă activă a acesteia, ceea ce reduc ab­sorb­ția calciului.

CITEȘTE ȘI: Regulile de bază când iei vitamine: Dacă nu le respecţi, le iei degeaba

BĂUTURILE CARBOGAZOASE

Toate băuturile de tipul cola conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciului din sânge, fiind necesara „mobilizarea” lui din oase.

UNELE MEDICAMENTE

Antiinflamatoarele steroidiene, care fac parte din tratamentul reumaticilor, şi unele antihipertensive produc acelaşi efect. După menopauză, se recomandă precauţie în folosirea medicamentelor antiacide pe bază de aluminiu, care au rolul de a scadea aciditatea gastrică, fiindcă şi ele pot cauza pierderi de calciu.

Comentarii: