REVIEW

Top 10 zile de sărbătoare în Decembrie. Tradiţiile pe care trebuie să le respecţi

Decembrie este luna a zecea în Calendarul Roman, al cărui început de an debutează pe 1 martie şi este luna a douăsprezecea în Calendarul Iulian şi Gregorian, calendarul pe care îl folosim în prezent, cu început de an la 1 ianuarie.

În tradiţia populară, luna decembrie se numeşte Undrea.

Denumirile populare – Andrea, Indrea şi Undrea – păstrează amintirea Sfântului Apostol Andrei, prăznuit în ultima zi a lunii noiembrie. În cursul acestei luni se află începutul iernii, atât în Calendarul oficial (1 decembrie), cât şi în Calendarul popular (6 decembrie, Moş Nicolae) şi în Calendarul astronomic (ziua solstiţiului de iarnă), potrivit adevarul.ro.

În această perioadă a anului, la sate viaţa productivă intră într-un proces de relaxare, în paralel cu intensificarea manifestărilor spirituale. Sărbătorile, însoţite de obiceiuri deosebite, sunt aşteptate cu nerăbdare de toţi românii.

CITEȘTE ȘI: Scapă rapid de gheaţa de pe maşină: Trucuri pentru dezgheţarea rapidă a parbrizului

Fetele nemăritate se spală cu prima nea

Tradiţia spune că în această lună oameniii au grijă de gospodărie, animale şi de starea grădinilor şi a câmpurilor. Fetele nemăritate se spală cu prima nea ca să fie frumoase şi drăgăstoase.

Dacă începutul lunii este geros, aşa va fi zece săptămâni. Tot tradiţia spune că o iarnă geroasă înseamnă că vara va fi călduroasă, dacă va fi zăpadă, anul care va veni va fi roditor.

Sărbătorile lunii decembrie pregătesc, prin obiceiurile, ritualurile şi practicile magice pe care le adăpostesc, sfârşitul şi totodată începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moş Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul Porcilor, Moş Ajun, Moş Crăciun, îngropatul Crăciunului.

Iată câteva dintere cele mai cunoscute sărbători, însoţite de obiceiuri şi practice magice, respectate cu sfinţenie, mai ales de oamenii de la sate:

6 decembrie

Unul dintre cei mai iubiţi şi mai populari sfinţi ai creştinătăţii, Moş Nicolae este aşteptat cu nerăbdare de copii în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Prichindeii îşi lustruiesc ghetuţele sau cizmuliţele ştiind că Moşul le va lăsa daruri.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun INGREDIENT pentru a marina carnea / TRUCURI CULINARE

12 Decembrie

Sf. Spiridon, făcător de minuni, patronul ciubotarilor. Se ţine pentru păzirea casei, sporul câmpului, apărare de boli, lovituri, fiare sălbatice.

20 Decembrie

Sărbătoarea Ignatului, ziua în care creştinii ortodocşi taie porcul. Sfântul Ignatie al Antiohiei, cunoscut în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este sărbătorit de creştini la 20 decembrie. Există superstiţia ca în această zi, femeile însărcinate să nu lucreze, deoarece pot naşte copii infirmi.

23 Decembrie Preziua Ajunului.

Încep colindele, cântece rituale care vestesc Naşterea Domnului, copiii merg la colindat. După miezul nopţii se face Masa de Ajun cu grâu fiert, turtă, pâine, fasole, vin de sufletul morţilor, dar şi din alimente de post care, sfinţite pe 24 decembrie, se împart.

24 Decembrie – Ajunul Crăciunului

Se face calendarul de ceapă şi alte practici de aflare a vremii anului următor. Nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Se mănânca peşte, ca apărare de friguri; nu se bea rachiu că-i al dracului.

25 Decembrie – Naşterea Domnului

Finii merg cu daruri la naşi, se merge cu Ţurca, se colindă cu Steaua, Vicleimul, Irozii. Firmiturile colacului de Crăciun se dau păsărilor şi vitelor să fie ferite de rău.

26-27 Decembrie

Zilele de sărbătoare sunt rezervate vizitelor când se aduc daruri.

27 Decembrie – Sf. Ap. Întâiul Mc. şi Arhidiacon Ştefan

Dacă ninge în această zi, va veni un an roditor.

28 Decembrie – Îngroparea Crăciunului

Se ţine ca să nu se îmbolnăvească de gâlci, lingoare, amețeli.

CITEȘTE ȘI: Istoria SARMALELOR. Ce conținea rețeta lor acum 120 de ani și cum se fac azi

31 Decembrie – Îngropatul Anului Vechi, Ajunul Sf. Vasile

Credința populară spune că în această zi se deschid cerurile şi vorbesc animalele. Se petrece cu mâncare şi băutură, carne de porc pentru că merge înainte, peşte că este vioi, nu se mănâncă pasăre pentru ca scurmă înapoi. Seara se lasă porţile descuiate şi lumină şi focul aprinse. Copiii colindă cu Pluguşorul.

Comentarii: