SANATATE

Tot ce trebuie să știi despre puls, în funcție de vârstă

Foto: Pinterest.com

Pulsul reprezinta frecventa cu care inima noastra bate (frecventa cardiaca). Pulsul poate fi simtit in diferite puncte importante de pe corp, cum ar fi incheietura mainii, zona gatului sau zona inghinala.

Cand o persoana este grav bolnava ori a suferit un traumatism, pulsul poate fi foarte greu de detectat, greu de simtit la atingere. Atunci cand pulsul acelei persoane este absent, medicul nu il poate simti deloc.

Este bine sa retinem ca frecventa cu care inima bate poate varia de la o persoana la alta, asa ca astazi ne propunem sa intelegem ce inseamna, de fapt, un puls normal si cand este considerata frecventa batailor inimii periculoasa.

Ce este pulsul?

Inima este un organ important, un muschi care lucreaza pentru a pompa sangele bogat in oxigen si nutrienti catre toate tesuturile din corp. Muschii inimii se contracta si se relaxeaza pentru a impinge astfel sangele prin vasele destinate acestui lucru.

Putem simti acea miscare a sangelui prin vasele noastre de sange, sub forma a ceea ce numim puls. Acesta este, de fapt, numarul ce indica de cate ori bate inima noastra, intr-un minut, potrivit doc.ro.

CITESTE SI: Aveți PULSUL MARE? Iată ce DIETĂ trebuie să urmați

Valori puls normal (frecventa cardiaca in repaus) la adulti

Frecventa cardiaca in repaus este atunci cand inima pompeaza cantitatea minima de sange de care corpul are nevoie atunci cand persoana se afla in repaus. Expertii spun ca frecventa cardiaca in repaus poate sa varieze de la o persoana la alta, insa in cazul celor mai multi adulti, un puls normal este cuprins intre 60 si 100 de batai pe minut.

Valori puls normal (frecventa cardiaca in repaus) la copii

In general, frecventa cardiaca a copiilor este mai mare decat in cazul valorilor inregistrate la adulti. Potrivit expertilor, frecventa cardiaca in repaus (un puls normal) pentru copiii cu varste intre 6 si 15 ani este cuprinsa intre 70 si 100 de batai pe minut.

Sa nu uitam ca multi factori pot influenta frecventa cardiaca in repaus, cum ar fi nivelul de activitate fizica. De exemplu, sportivii foarte bine antrenati pot avea o frecventa cardiaca in repaus de aproape 40 de batai pe minut.

Pulsul normal al inimii in functie de varsta poate avea valori diferite la copii. Astfel, pulsul normal, in repaus, poate sa varieze dupa cum urmeaza:

  • nou-nascutii: intre 100 si 170 de batai pe minut
  • bebelusii de la 6 luni la 1 an: au intre 90 si 130 de batai pe minut
  • copiii cu varste de la 2 la 3 ani: au intre 80 si 120 de batai pe minut
  • copiii cu varste intre 4 si 5 ani: intre 70 si 110 batai pe minut
  • copiii de 10 ani si cei peste 10 ani: intre 60 si 100 de batai pe minut.

Pulsul nostru este mai scazut, deci, atunci cand suntem in repaus, si creste atunci cand facem efort fizic, cand facem exercitii fizice, pentru ca organismul uman are nevoie de mai mult sange imbogatit cu oxigen atunci cand persoana face efort fizic.

Ce este considerat, deci, un puls normal?

Specialistii americani subliniaza ca pulsul normal, adica frecventa cardiaca in repaus normala este:

  • la copiii cu varste intre 6 si 15 ani: 100 de batai pe minut
  • la adultii cu varsta de 18 ani si peste acest prag: intre 60 si 100 de batai pe minut.

Factori care influenteaza valoarea normala a pulsului

Pe langa activitatea fizica (de exemplu, mersul la sala poate sa insemne ca pulsul nostru este crescut), exista si alti factori care pot influenta frecventa cardiaca in repaus. Printre acesti factori se afla:

Varsta – Este foarte probabil sa observi ca frecventa cardiaca in repaus (pulsul) scade pe masura ce inaintezi in varsta.

Fumatul – Fumatorii tind sa aiba o frecventa cardiaca in repaus mai mare. Retine, asadar, ca daca esti fumator, este posibil ca pulsul tau sa fie mai mare. Renunarea la fumat poate fi o masura ce ajuta pacientii sa readuca pulsul la valori normale.

Temperatura – Pulsul poate creste usor atunci cand persoana este expusa la temperaturi foarte mari.

Efectele adverse ale unor medicamente – De exemplu, medicamentele din clasa betablocantelor pot sa scada pulsul (frecventa cardiaca in repaus).

Pozitionarea corpului – Pulsul poate creste temporar atunci cand persoana se misca, isi schimba pozitia – de exemplu, atunci cand din pozitia de stat pe scaun sau pe pat, persoana sta in picioare.

Emotiile – Daca persoana este anxioasa ori incantata, pulsul ei poate sa creasca, deci inima bate de mai multe ori pe minut.

Greutatea – Este posibil ca persoanele care sunt obeze sa aiba un puls (o frecventa cardiaca in repaus) mai mare. De ce? Pentru ca inima lor este nevoita sa lucreze mai mult pentru a „iriga” corpul cu sangele necesar.

CITESTE SI: Risc pentru sănătate: Substanţe cancerigene descoperite în medicamentele pentru tensiune

Unde se simte pulsul cel mai bine?

Retine ca, pe masura ce inima pompeaza sangele, arterele se dilata si se contracta. Acesta este de fapt pulsul. Poti detecta cu usurinta pulsul (poti simti cum venele pulseaza) pe incheietura mainii ori la gat. Un puls normal este cuprins intre 60 si 100 de batai pe minut.

Definitia corecta a pulsului, spun specialistii, este umflarea sau dilatarea arterelor. Aceasta dilatare este cauzata de o crestere a presiunii sangelui, care se exercita pe peretii flexibili ai arterelor, de fiecare data cand inima noastra bate. Aceste dilatari au loc in timp ce inima pompeaza sangele. Pulsatiile acestea, cand arterele sunt umflate/dilatate, se simt pe anumite zone-cheie de pe corp, acolo unde arterele mai mari se afla foarte aproape de suprafata pielii.

O confuzie pe care multi oameni o fac

Pulsul este adeseori confundat cu frecventa cardiaca, insa pulsul se refera, in schimb, la de cate ori pe minut se dilata si se contracta arterele drept raspuns la actiunea inimii de pompare a sangelui prin aceste vase. Frecventa pulsului (cea care se masoara in batai pe minut) este egala, deci, cu numarul batailor inimii, pe masura ce contractiile de la inima cauzeaza acele cresteri in presiunea sangelui, in artere, care duc la un puls vizibil (cel pe care il putem simti, deci, pe anumite zone de pe corp). Faptul ca „luam” pulsul cuiva este, prin urmare, o masurare directa a frecventei batailor inimii.

Comentarii: