SANATATE

Trosnitul oaselor și articulațiilor: Când reprezintă un semnal de alarmă

activeimplants.com

Trosnitul articulațiilor și oaselor: Poate ați observat că articulațiile trosnesc sau scârțâie mai frecvent – spre exemplu, atunci când vă ridicați din pat sau îngenucheați. Este natural și nu este un motiv de îngrijorare decât dacă acestă problemă este însoțită de durere sau de umflături.

Cu cât îmbătrânim, cu atât vom auzi mai des sunetele descrise. Termenul medical este crepitus. Dacă este doar un zgomot, nu vă alarmați. Cu toate acestea, zgomotul însoțit de durere sau umflături este o problemă.

Ce cauzează Crepitus

Mai multe lucruri pot provoca zgomot articulațiilor. În primul rând, nu oasele scârțâie, ci structurile care vin în contact cu oasele.

Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul care acoperă capetele oaselor se poate uza, provocând zone aspre. În loc de țesut moale ca un tendon care alunecă lin deasupra osului, articulația scoate un sunet de măcinare sau zdrobire, scrie dcmedical.ro. Iată câteva alte posibile cauze pentru crepitus:

  • O restrângere a ligamentului pe măsură ce o persoană se mișcă
  • Un tendon sau ligament care se prinde peste o proeminență osoasă (o umflătură pe os)
  • Osele care nu se mișcă ușor în articulație (sau la fel de ușor cum ar face în mod normal)
  • Bulele de aer care apar în articulație (inofensive)
  • Țesut cicatricial (dacă sunetul este însoțit de durere)
  • Fisură sau ruptură a meniscului (dacă sunetul este însoțit de durere)
  • Înlocuirea totală a genunchiului (în 18% din cazuri).

Sunetul scârțâit într-un genunchi este cel mai probabil să fie auzit la ghemuit, la coborârea scărilor, la ridicarea de pe un scaun sau la deplasarea unei articulații prin întreaga sa gamă de mișcare.

CITEȘTE ȘI: Sunătoare, planta medicament: Alungă durerile de articulații și combate insomnia

Trosnitul articulațiilor, semn de artrită?

Deși în mod normal nu este o problemă, un studiu recent sugerează că zgomotele produse la genunchi ar putea fi un semn de avertizare timpurie a osteoartritei.

O echipă de cercetători de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston a analizat aproape 3.500 de adulți (cu vârsta medie de 61 de ani) care prezentau un risc crescut de a dezvolta osteoartrită genunchiului. Obiectivul a fost de a determina dacă a existat o asociere între crepitus și apariția ulterioară a osteoartritei la genunchi. Dintre cei care au dezvoltat OA în decurs de un an, mai mult de 75% au raportat zgomote în interiorul sau în jurul articulației genunchiului înainte de apariția simptomelor osteoartritei.

Concluzia autorilor a fost că persoanele cu genunchii zgomotoși pot avea un risc mai mare de a dezvolta durere în anul următor decât cei care nu au acest semn. Studiul a fost publicat în ediția din 4 mai 2017 a Arthritis Care & Research (link direct studiu).

O persoană își poate chiar crea și agrava deteriorarea articulațiilor dacă e trosnește voit, așa cum mulți dintre noi își trosnesc degetele, mai arată specialiștii.

Nu doar genunchiul trosnește

Alte părți ale corpului pot scoate sunete scârțâitoare. Acestea includ șoldul, umărul, gâtul și coloana vertebrală, toate putând fi afectate de artrită. Umărul este deosebit de zgomotos, deoarece are atât de multe părți implicate în mișcare. Crepitusul la nivelul gâtului este de obicei nedureros și inofensiv.

CITEȘTE ȘI: Supa de oase, o adevărată sursă de vitamine și minerale: Luptă împotriva inflamațiilor și îmbunătățește sănătatea articulațiilor

Cum eviți astfel de probleme la articulații

Cel mai bun mod de a remedia trosnitul articulațiilor este să vă mișcați cât mai mult în timpul zilei. Statul mult jos, numit și „noul fumat” din cauza efectelor nocive pe care le are, e unul dintre vinovați. Cu cât vă mișcați mai mult, cu atât corpul își lubrifiază mai bine articulațiile și cu atât scade zgomotul. Apoi, putei face următoarele:

  • Exerciții pentru întărirea articulațiilor care fac zgomot (mers pe jos, mers cu bicicleta, înot)
  • Încălzirea înainte de a face sport
  • Întinderi pentru a menține sau a crește flexibilitatea
  • Creșterea treptată a intensității duratei exercițiului
  • Menținerea unei greutăți corporale sănătoase (Indicele de masă corporală sub 25).

Comentarii: