NUTRITIE

Trucuri in bucătărie: În ce mâncăruri să foloseşti şofranul, nucşoara, scorţişoara şi cuişoarele

Foto: Pinterest.com

Fără condimente, mâncarea n-ar mai fi o plăcere, ci o simplă necesitate. Pe vremuri, erau aduse în Europa cu mari sacrificii, și erau mai valoroase ca aurul. Astăzi, sunt la îndemâna oricui și-s recunoscute pentru proprietăților lor de leac.

Susanul, aromat și crocant

Aromate și crocante, cu gust specific, asemănător celui de alune, semințele de susan oferă minerale, antioxidanți, vitamine, calciu. Pentru combaterea anemiei, consumă de 2 ori pe zi o salată pe care o prepari dintr-un măr, o roşie şi 3 linguriţe de seminţe de susan. Sunt folosite și în diverse produse de patiserie. Pentru a le spori aroma, prăjește-le ușor într-o tigaie, fără ulei, până ce capătă o nuanță aurie, clickpoftabuna.ro.

CITEȘTE ȘI: O chelneriţă s-a decis să spună totul: Ce pun, de fapt, bucătarii în mâncare

Nucșoara, gust inconfundabil

Este un condiment rafinat, care se pretează foarte bine atât în preparatele sărate, cât și în cele dulci. Nucșoara are o aromă fină și un gust dulce-iute. Arabii o folosesc pentru a parfuma carnea de miel, italienii pentru a condimenta cârnăciorii mortadella, scoțienii pentru a prepara tradiționalul drob Haggis, olandezii în piureurile de legume. Românii o folosesc în special la deserturi. Nucșoara are și proprietăți de leac. Stimulează circulația sângelui, astfel că este ideală în stările gripale, este un eficient stimulent nervos și are efecte analgezice.

Cuișoarele, note picante

Cuișoarele sunt caracterizate de un parfum intens, aromă caldă și gust picant. Cel mai adesea sunt folosite întregi, dar și sub formă de pudră. În bucătărie se folosesc la prepararea prăjiturilor cu fructe, la aromarea vinului fiert și ceaiului. Se utilizează la marinarea cărnii, mai pot fi servite cu legume proaspete sau murate. Consumate cu regularitate, întăresc sistemul imunitar, ajută digestia, combat durerile de stomac şi previn balonarea.

Scorțișoara, folosită la greu

Scorțișoara are foarte multe întrebuințări în funcție de specificul culinar în care se folosește. Gustul ei este definit ca fiind dulceag și cald, ușor amărui. În România scorțișoara se pune în tarte, plăcinte, prăjituri, salate, sufleuri cu mere. Sub formă de baton, se folosește în preparatele indiene și marocane cu carne și cu orez. Pe lângă faptul că răspândește un parfum irezistibil și conferă preparatelor o savoare aparte, scorțișoara are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ajută la scăderea glucozei și a colesterolului rău LDL.

CITEȘTE ȘI: Beneficiile ascunse ale pâinii. De ce este bine să o consumi cu moderaţie, dar FRECVENT

Șofranul, fin și prețios

Este considerat unul dintre cele mai delicate și scumpe condimente. Oamenii îl apreciază pentru gustul fin și calitatea de a da culoare preparatelor. Șofranul se utilizează la condimentarea supelor de pește și a felurilor pe bază de orez. Sosurile și pâinea au un gust mai plăcut datorită șofranului, dar trebuie folosit cu moderație din cauza gustului amărui. Arabii îl folosesc la aromatizarea mâncărurilor preparate din carne de miel, pui sau orez. În Franța este indispenabil pentru tocănița de pește bouillabaisse, în Italia – pentru risotto, în Spania – pentru mâncarea națională paella. Condimentul acționează benefic asupra inimii și aparatului respirator, fiind un antioxidant natural.

Comentarii: