SANATATE

Tusea care persistă: Ce ar putea indica aceasta

globalnews.ca

Mucusul care se scurge din nas în partea din spate a gâtului poate declanșa un reflex de tuse, numit uneori sindrom de tuse a căilor respiratorii superioare. Este o picurare postnazală „tăcută” când nu o simți.

Dacă o răceală provoacă picurarea, tusea se va estompa probabil la scurt timp după ce răceala va dispare. Dar dacă cauza este alergiile, congestia cronică (rinită), infecția sinusurilor sau alte probleme, medicul dumneavoastră ar putea avea nevoie de ceva timp pentru a-și da seama și a o trata.

Astm

Îți face căile respiratorii să se îngusteze și să se umfle ca răspuns la factori declanșatori precum polenul, praful, fumul, exercițiile fizice sau vremea înghețată. Este posibil să îți fie greu să respiri, să tusești mucus și să auzi un sunet șuierător când respiri, potrivit webmd.com. Tusea poate deveni cronică, dar se poate îmbunătăți pe măsură ce factorii declanșatori sezonieri, cum ar fi aerul rece sau polenul de copac, se estompează. În astmul „variant la tuse”, o tuse constantă poate fi principalul sau singurul simptom al stării dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI: Ajută organismul să lupte cu tusea: Remediile naturale care o vindecă

Refluxul gastric

BRGE (boala de reflux gastroesofagian) face ca alimentele și acidul din stomac să se deplaseze înapoi spre gât. De obicei, aveți o arsură în piept (arsuri la stomac) și un gust acru în gură. De asemenea, poate declanșa un reflex de tuse, deoarece acidul gatric irită nervii din esofag. De fapt, tusea este uneori singurul simptom al refluxului gastric. Tusea uneori agravează BRGE, care apoi agravează tusea într-un ciclu nefericit.

Bronșită cronică

Face parte dintr-un grup de boli asociate cel mai adesea cu fumatul, numită BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică), în care fumul de tutun sau alți poluanți ai aerului inflamează, deteriorează sau îngustează pungile minuscule din interiorul plămânilor și îngreunează respirația. S-ar putea să vă simțiți că vă strânge ceva în piept și, de obicei, aveți o tuse, uneori cu respirație șuierătoare care nu dispare. Cel mai eficient tratament dacă ești fumător este să te lași de fumat. Alte boli pulmonare mai rare care pot provoca o tuse de lungă durată includ boala pulmonară interstițială și bronșiectazia.

Pneumonie

Bacteriile, virușii (inclusiv COVID-19) sau ciupercile pot inflama pungi minuscule din plămâni, care se umplu cu lichid sau puroi. Este posibil să aveți frisoane, febră și dificultăți de respirație și să tusiți cu mucus colorat. La adulți, cea mai frecventă cauză sunt bacteriile, care pot fi tratate cu un antibiotic. Simptomele precum tusea pot rămâne la copiii foarte mici sau la persoanele mai în vârstă, bolnave sau cu un sistem imunitar slab.

Tuse convulsivă

Cel mai frecvent la sugari, această infecție bacteriană a reapărut mai recent la adolescenți și adulți din cauza vaccinărilor ratate, inclusiv a vaccinurilor „de rapel” de care copiii au nevoie în anii adolescenței.

Medicamente pentru tensiunea arterială

Medicii prescriu adesea medicamente numite inhibitori ECA pentru hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă. Deși în general sigur, există câteva efecte secundare. Pe lângă dureri de cap, amețeli și oboseală, 1 din 5 persoane dezvoltă o tuse uscată, care nu va dispărea. Este posibil să observați acest lucru în câteva săptămâni sau până la un an de la începerea tratamentului. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă schimbe rețeta pentru a vă scăpa de tuse.

Insuficienta cardiaca

În ciuda numelui, inima ta nu încetează să lucreze cu această afecțiune. Dar devine mai slabă, ceea ce face mai greu să trimiți suficient sânge bogat în oxigen către corpul tău. Sângele poate colecta și împinge lichid în plămâni, ceea ce îngreunează respirația, mai ales când faci ceva greu din punct de vedere fizic, cum ar fi exercițiile fizice. Lichidul provoacă adesea o tuse persistentă care produce mucus alb sau roz. De asemenea, este posibil să să suferiți de umflarea picioarelor și gleznelor, oboseală, greață și bătăi neregulate sau rapide ale inimii.

Cancer de plamani

S-ar putea să vă faceți griji pentru acest lucru dacă fumați, însă și nefumătorii fac cancer pulmonar, iar tusea de lungă durată este un simptom. Indiferent dacă fumezi sau nu, ar trebui să faci un control al tusei persistente, mai ales dacă începe să te simți diferit sau tusești cu sânge. Dacă este cancer, respirația ar putea deveni mai dificilă și s-ar putea să observați dureri în piept, dureri de cap și respirație șuierătoare. Este posibil ca simptomele cancerului pulmonar să nu fie evidente în stadiile incipiente, așa că spuneți medicului dumneavoastră despre orice simptome pe care le observați, mai ales dacă fumați.

Probleme de sănătate mintală

Stresul, anxietatea și depresia par să cauzeze o tuse persistentă la unele persoane (medicii numesc această tuse psihogenă sau somatică). Nu este întotdeauna ușor să separați simptomele de tuse de problemele de sănătate mintală, dar există câteva indicii care vă pot ajuta. Una este că tu și medicul dumneavoastră nu puteți găsi un motiv medical pentru tusea dumneavoastră. De asemenea, s-ar putea să observi că se înrăutățește atunci când ești anxios și dispare atunci când faci ceva distractiv sau plăcut.

CITEȘTE ȘI: Nu lăsa tusea uscată să te chinuie: Remediile naturale care calmează iritația gâtului și liniștesc tusea

Diagnostic

Tusea este cronică după mai mult de 8 săptămâni. Medicul dumneavoastră va obține un istoric medical, vă va întreba despre boala recentă și vă va examina corpul, în special pieptul. Ar putea prescrie medicamente pentru a lupta împotriva alergiilor sau a infecțiilor dacă cred că le aveți. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul dumneavoastră ar putea trece la raze X, scanări CT, teste de reflux gastric sau o lunetă care privește în interiorul plămânilor. De asemenea, medicul poate preleva mostre de sânge sau flegmă pentru testare.

Tratament

O tuse cronică poate avea mai multe cauze. Medicul dumneavoastră ar putea încerca antihistaminice pentru alergii, antibiotice pentru o infecție sau blocanți ai acidului pentru BRGE, pe rând, pentru a încerca să identifice cauza sau cauzele. Dar, în cazuri mai grave, ar putea sugera să luați medicamente pentru a încerca să oprească tusea, apoi să elimine cu atenție unul câte unul pentru a afla care dintre aceste medicamente vă ajută.

Comentarii: