SANATATE

Ajută organismul să lupte cu tusea: Remediile naturale care o vindecă

lataifas.ro

Pe parcursul răcelii sau în alte boli respiratorii, te poţi confrunta cu diverse simptome, printre care tuse seacă sau productivă. Din fericire, natura ajută organismul să lupte împotriva acestor manifestări cu ajutorul unor plante şi alimente, pe care probabil le ai deja în casă.

Tusea este unul dintre cele mai comune simptome specifice virozelor respiratorii, gripei, alergiilor şi bolilor pulmonare. Poate cauza disconfort, însă tusea este un gest reflex prin care organismul încearcă să elimine unele substanţe. Unele remedii au acţiune blândă şi sunt de mare ajutor în calmarea gâtului iritat sau în eliminarea secreţiilor, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Principalul simptom al cancerului de stomac: La ce să fii atent

Mierea

Studiile arată că mierea, acest produs al stupului, poate ameliora tusea mai eficient decât medicamentele şi siropurile care conţin dextrometorfan, un inhibitor al tusei. Mierea are efect antibacterian şi acţiune emolientă. Acest produs al stupului calmează căile respiratorii şi elimină senzaţia de disconfort. Poţi consuma de 3 ori pe zi, câte 1 linguriţă, până observi îmbunătăţiri, sau poţi amesteca 1-2 linguriţe de miere cu ceai de plante sau cu apă caldă cu lămâie, deoarece lămâia elimină congestia sinusurilor.

Teiul

Această plantă cu miros plăcut este recomandată şi în răceală şi gripă, pentru că fluidifică secreţiile căilor respiratorii, reduce inflamaţia, scade febra şi calmează accesele de tuse. Bea câte 1 cană cu infuzie de tei de 3 ori pe zi până observi ameliorări. Folositor poate fi şi leacul următor: peste un amestec din 2 linguriţe de flori de tei, 1 linguriţă de urzică, 1 bucată de ţelină, 20 g de ghimbir şi 2 căţei de usturoi se adaugă 1 l de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute, apoi se bea pe parcursul zilei.

Mentă

Frunzele de mentă conţin cantităţi apreciate de acizi organici, vitamina C şi substanţe cu acţiune antibiotică, utile în prevenirea şi tratarea tusei. De asemenea, mentolul, ingredientul activ prezent în frunzele de mentă, calmează durerile din gât şi acţionează ca un descongestionant nazal. Poţi profita de beneficiile acestei plante prin inhalarea vaporilor de mentă. Adaugă 3-4 picături de ulei de mentă, la 5 căni de apă fierbinte, pune un prosop peste cap şi inspiră adânc deasupra apei. De asemenea, ceaiul din frunze mentă, îndulcit cu miere, îţi poate fi util în calmarea tusei.

Cimbrul

Utilizat sub formă de ceai, cimbrul poate fi soluţia eficientă pentru calmarea tusei şi combaterea durerii de gât. Cimbrul este antiseptic şi expectorant blând, cu efect emolient asupra mucoasei, datorită unor compuşi din plantă care relaxează muşchii gâtului şi diminuează inflamaţia. Prepaă ceaiul adăugând 2 linguriţe de frunze de cimbru uscate la 1 cană cu apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute, aşteaptă să se răcească şi consumă ceaiul la nevoie.

Ghimbirul

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, ghimbirul este recomandat atât pentru tusea seacă, cât şi în cea astmatică. De asemenea, ghimbirul poate ameliora greaţa, durerea în gât şi poate relaxa căile respiratorii. Poţi beneficia de proprietăţile ghimbirului cu ajutorul unui ceai. Îl prepari din 20-40 g de ghimbir proaspăt adăugat într-o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 5 minute şi consumă la nevoie.

Pentru un plus de beneficii, poţi adăuga în ceai şi 1 linguriţă cu miere sau suc de lămâie. Dacă tai sensibilitate stomacală, consumă ghimbirul cu moderaţie, deoarece poate provoca arsuri.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Simptomele ciudate observate la cei infectați cu OMICRON

INFO

Gargara cu apă şi sare de mare este adjuvant în tratarea tusei şi calmează iritaţiile de la nivelul mucoasei gâtului. Şi ceaiul din rădăcină de lemn-dulce poate ameliora accesele de tuse.

Comentarii: