NUTRITIE SANATATE

”Ucigașul tăcut”: Alimentul interzis de doctori dacă a mucegăit

dokteronline.com

Cum să ne ferim de „ucigașul tăcut”? Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pâine mucegăită.

Departamentul de Agricultură şi de Siguranţă a Alimentelor din SUA ne recomandă să aruncăm la gunoi pâinea mucegăită. Speciliștii în nutriţie susţin că pâinea mucegăită conţine bacterii invizibile ochiului liber. Prin urmare, riscurile sunt mult prea mari: ciupercile microscopice pot cauza reacţii alergice puternice şi probleme respiratorii.

Mucegaiul produce toxine, care pot duce la micoze. Specialiștii în domeniul sănătății numesc această ciupercă „ucigașul tăcut”. Cel care se dezvoltă pe alimente este cel mai periculos și nu trebuie consumat sub nicio formă.

CITEȘTE ȘI: Pâinea prăjită: Ameliorează diareea și este recomandată diabeticilor – Când devine toxică

Ce se întâmplă dacă mănânci pâine cu mucegai?

Mucegaiul se dezvoltă ușor în locuri călduroase, întunecate şi cu umiditate mare. În funcție de tipul de ciupercă sau de bacterie dezvoltat, chiar și dacă ai mâncat doar o felie de pâine cu mucegai, există riscul să te îmbolnăvești destul de grav. Odată apărut pe pâine, mucegaiul o infectează pe toată.

Salmonela este una dintre bolile care pot să apară, dacă ai mâncat pâine cu mucegai. Din fericire, aceasta se poate trata cu medicamente.
Pot apărea și toxinfecții alimentare, care au ca efecte nedorite crampe intestinale, febră, diaree, vomă şi ameţeală.
Există cazuri când poate apărea o boală mai gravă, cum ar fi Stachybotrys chartarum, care poate cauza iritarea cavităţii
bucale, a nasului, a gâtului şi, în cazuri mai grave, poate duce la şoc, hemoragie, necroză dermică şi chiar deces.

În anumite cazuri, mucegaiul poate cauza apariţia unor micotoxine, care duc, într-un final, la cancer la ficat.

Cum să ne ferim de „ucigașul tăcut”? Cum putem păstra pâinea, în condiții optime?

Potrivit RADOR, păstrarea pâinii în frigider este inamicul cel mai mare pentru pâinea proaspătă, pentru că aerul rece din frigider grăbeşte de cinci ori procesul de deshidratare a pâinii.

Pe de altă parte, o soluţie bună este păstrarea pâinii în congelator, învelită în staniol sau în folie de plastic şi încălzirea ei în cuptor înainte de servire.

CITEȘTE ȘI: Citeşte înainte de a lua decizia! Prin ce schimbări trece organismul dacă renunți la pâine

Cea mai bună variantă rămâne păstrarea pâinii la temperatura camerei, întrucât aşa îşi păstrează cel mai bine textura.

Condiţia principală pentru a lăsa pâinea pe blatul din bucătărie împachetarea sa în mod corect, pentru a limita expunerea la aer. Poate fi folosită chiar şi o pungă de plastic în cazul franzelelor sau chiflelor cumpărate, pentru că nu va atrage umiditatea care să producă mucegai.

Pâinile cu coaja tare ar trebui păstrate în pungă de hârtie.

Comentarii: