SANATATE

Un cunoscut cardiolog trage un semnal de ALARMĂ: Pericolele folosirii paracetamolului

Foto: Pinterest.com

Vasi Rădulescu este un cunoscut cardiolog român și fondatorul proiectului #leapșadesănătate. Scrie de ani buni despre părțile bune sau mai puțin bune ale sistemului medical românesc și a fost ales Cel mai bun medic comunicator la premiile COPAC 2018.

Vasi Rădulescu a atenționat publicul său cititor în legătură cu un banal medicament, pe care mulți îl iau fără a se consulta cu medicul, mai ales în sezonul rece.

Iată ce spune medicul Vasi Rădulescu despre paracetamol:

Ce reacții adverse pot apărea? Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme.

CITEȘTE ȘI: Pericolul paracetamolului: Trebuie să îl eviţi dacă suferi de acestă boală

3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.

Posibile reacții adverse paracetamol:

 • colorație galbenă piele, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter)
 • pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară)
 • afte sau ulcere la nivelul gurii
 • mâncărime (prurit)
 • urină roșie (hematurie)
 • greață, vărsături
 • diaree, balonizare
 • spasme musculare
 • insomnie
 • urină în cantitate mică (oligurie)
 • alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie

Important

În cazul în care apare letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezentați-vă imediat la medic. Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen, potrivit doctorulzilei.ro.

E cazul să-l evităm? Nici vorbă. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.

CITEȘTE ȘI: Ce e INTERZIS să consumi dacă iei paracetamol: Efectele sunt DEVASTATOARE

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați.

Comentarii: