NUTRITIE

Un desert simplu şi sănătos: Cum prepari acasă cel mai bun orez cu lapte

clickpoftabuna.ro

Când ai poftă de ceva dulce, cea mai simplă variantă făcută în casă rămâne orezul cu lapte. Adaugi puţină scorţişoară ori dulceaţă, fulgi de ciocolată sau doar nişte zahăr vanilat şi obţii un dulce gustos şi sănătos.

Această reţetă, propusă de retetecalamama.ro se prepară imediat şi n-ai cum să dai greş cu ea. Aşa-i că şi ţie orezul cu lapte îţi aduce aminte de copilărie?

Ingrediente

  • 200 de grame orez cu bob rotund
  • 250 ml. apă
  • 750 ml. lapte cu 3,5% grăsime
  • 80-100 de grame de zahăr
  • 1 praf generos de sare
  • 1 lingură de extract natural de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat sau 1 păstaie de vanilie (opţional, se poate folosi şi/sau coajă rasă de lămâie)
  • opţional: dulceaţă, scorţişoară, cacao, siropuri diverse sau chiar fructe proaspete pentru servire

CITEȘTE ȘI: Medicul nutriţionist Mihaela Bilic dezvăluie: Acesta este desertul cel mai satisfăcător pentru creier și mai prietenos cu silueta

Mod de preparare

1. Orezul se pune într-o sită, se clăteşte sub jet de apă rece şi se scurge bine.

2. Într-o cratiţă cu fundul mai gros, se pun pe foc apa, orezul şi sarea.

Se fierb pe foc mediu până când orezul absoarbe complet apa. Apa este esenţială pentru a porni gătirea orezului cu lapte iar în preparatul final laptele nu se va simţi deloc diluat. Fiert direct în lapte, lactoza, care este un zahar, va acţiona asupra amidonului din orez iar rezultatul va fi un orez cu lapte în care boabele vor fi mult mai tari.

3. Se toarnă laptele şi se readuce la fierbere orezul.

Se reduce focul la minimum şi se continuă gătirea la foc mic, amestecând frecvent, pentru că orezul are tendinţa de a se prinde de fundul cratiţei.

4. În funcţie de tipul de orez folosit, gătirea poate dura timp de 10-15 minute.

După ce orezul se umflă bine, se adaugă zahărul şi vanilia. Se continuă gătirea până când orezul este moale, dar încă păstrează un miez uşor crocant.

CITEȘTE ȘI: Un desert rapid și delicios: Cum prepari brioşele cu ciocolată în ceașcă

5. Se opreşte focul şi se acoperă cratiţa cu orez cu lapte cu capacul.

Se lasă orezul să se odihnească timp de 15 minute înainte de porţionare, în acest timp va mai absorbi mult din lichid şi va deveni cremos. Oricum, pentru un orez cu lapte cremos, în momentul porţionării trebuie să fie încă fluid. Altfel, după ce se răceşte va fi tare ca o mămăligă şi sigur nu va plăcea nimănui.

Comentarii: