SANATATE

Un nou posibil efect advers al vaccinului anti-COVID-19 descoperit de medici

theconversation.com

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA analizează posibilul efect dintre miocardită, inflamaţia muşchiului inimii, şi administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer. Reprezentanţii companiei spun că nu există o legătură între vaccin şi inflamaţiile cardiace.

Miocardita, ca posibil efect advers al serului Pfizer, a fost observată şi în Israel.

Ministerul Sănătăţii din această ţară a declarat că examinează un mic număr de inflamaţii ale muşchiului inimii la persoane care au primit vaccinul de la Pfizer contra COVID-19, fără însă a se observa dacă există o legătură între ele. Compania a declarat că această problemă nu are o rată de apariţie mai mare la cei vaccinaţi decât în cadrul populaţiei generale.

CITEȘTE ȘI: Cum te refaci dupa ce ai avut COVID-19: Remediile naturale care te ajută să combați simptomele care persistă

Inflamaţia muşchiului inimii, miocardita se manifestă prin: stare subfebrilă (între 37 şi 38º Celsius), palpitaţii şi dureri difuze la nivelul pieptului.

În cele mai multe cazuri, miocardita a fost observată la adolescenţi şi la bărbaţii tineri.

A fost vorba de forme uşoare, observate la aproximativ patru zile de la administrarea dozei de rapel cu vaccinurile de la Pfizer şi Moderna.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Simptomele de care suferă pacienții COVID-19 la 6 luni de la spitalizare

Potrivit specialiştilor americani, chiar dacă miocardita ar fi o reacţie adversă a vaccinului, beneficiile depăşesc riscurile. Ei încurajează medicii care monitorizează persoanele vaccinate să raporteze orice formă de reacţie adversă la vaccin.

Comentarii: