SANATATE

Cum te refaci dupa ce ai avut COVID-19: Remediile naturale care te ajută să combați simptomele care persistă

ghidnutritie.ro

După ce ai trecut prin infecția cu noul Coronavirus, pot exista anumite simptome care mai persistă sau sechele. Află cum poți face recuperare după coronavirus prin metode naturale.

Corpul tău a folosit toată energia pe care o avea pentru a combate virusul. Această luptă, combinată cu statul în pat sau inactivitatea timp de mai multe zile, a dus la pierdere musculară. Poți face recuperare după coronavirus prin metode naturale.

Pentru aceasta, este important să ai un program de exerciții fizice și o alimentație corespunzătoare pentru a te recupera. Este bine să consumi zilnic alimente care conțin vitamina C, D și zinc. Totodată, vitamina D se sintetizează prin expunerea la soare. De aceea, este bine să stai cât mai mult în aer liber. În plus, la sfatul medicului poți lua suplimente alimentare.

Sechele după infecția cu Sars-Cov-2

„Indiferent de gravitatea cazului, după aparenta vindecare ar trebui cuantificate sechelele, pentru a fi monitorizate periodic prin teste funcționale respiratorii, CT scanare pulmonară, respectiv ecocardiografie. La 3 săptămâni după ameliorarea tusei, scăderea febrei, revenirea gustului/mirosului, ar trebui început un program de recuperare respiratorie individualizat”, spune dr. balneolog Suzana Pretorian, potrivit libertateapentrufemei.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Simptomele de care suferă pacienții COVID-19 la 6 luni de la spitalizare

Simptome neplăcute după Coronavirus

Chiar dacă mulți fac forme ușoare și se recuperează complet după infecția cu Covid-19, există persoane la care persistă anumite simptome sau rămân cu sechele. Printre acestea se numără: slăbiciune musculară și rigiditate articulară, oboseală extremă și lipsă de energie, mobilitate redusă, dificultăți de respirație, capacitate fizică mai slabă, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate, lipsa simțului mirosului sau a gustului, probleme digestive (arsuri stomacale, diaree și vărsături), dificultăți la înghițire.

În plus, pot exista problemele mentale și emoționale pe care le-ai putea întâmpina în timpul recuperării. Acestea includ: insomnii, coșmaruri, probleme cu memoria, modificări ale dispoziției, depresie sau anxietate. Din fericire, în multe cazuri este suficient să facă recuperare după coronavirus prin metode naturale.

Polifenolii combat inflamația

Polifenolii sunt compuși vegetali despre care se crede că mențin sănătatea creierului, protejează împotriva bolilor de inimă, diabetului de tip 2 și a cancerului. Un rol important pe care îl joacă polifenolii este de antiinflamator. Inflamația a ajutat corpul să lupte cu infecția. Totuși, după vindecare, aceeași inflamație poate avea, de asemenea, unele efecte negative asupra multor țesuturi din corp, precum și asupra funcției musculare. Anumite condimente (turmeric, cardamom), fructele roșii și violet, anumite legume (sfecla, vinetele, ceapa, țelina etc.), ciocolata neagră și vinul roșu sunt câteva alimente bogate în polifenoli.

Recuperare după coronavirus prin metode naturale. Suplimente

Sucul de vișine are efect antiinflamator. Sucul de vișine proaspăt stors ar trebui consumat zilnic timp de 12 săptămâni. Poate fi consumat și sub formă de suc concentrat, precum și sub formă de pastile sau capsule. Există studii care arată că tămâia (Boswellia Serrata) și Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) au efect antiviral, antiinflamator, antibacterian și antitrombotic. Totodată, ajută la refacerea plămânilor și au și acțiune imunomodulatoare. Suplimente alimentare cu aceste plante pot fi luate și pe termen lung după încheierea episodului de boală, conform prospectului și indicațiilor medicului.

Plante calmante

Există tratamente naturale și pentru problemele emoționale pe care le poate lăsa în urmă coronavirusul. Poți face recuperare după coronavirus prin metode naturale cu ajutorul plantelor. Sunătoarea este recunoscută ca fiind antidepresivul natural numărul unu. Tinctura este forma sub care își face cel mai bine efectul. Se ia câte o linguriță diluată în puțină apă de patru ori pe zi.

Valeriana ameliorează stările de anxietate și neliniște. Are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos și este foarte eficientă împotriva insomniilor. Se face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină măcinată la o cană cu apă fierbinte. Se bea treptat, în cursul unei zile, sau seara, la culcare. Se mai ia sub formă de tinctură, timp de trei săptămâni, câte o linguriță amestecată în puțină apă de trei-patru ori pe zi. Seara, se ia cu o jumătate de oră înainte de culcare. Dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.

CITEȘTE ȘI: O singură doză de vaccin anti-COVID are efecte uriașe în familie – STUDIUL care arată cum este încetinită transmiterea virusului

Recuperare după coronavirus prin metode naturale. Balneologie

”La Sovata poți beneficia de programe de refacere după coronavirus care includ: gimnastică individuală de tonifiere a mușchilor respiratori și creșterea mobilității cutiei toracice, exerciții de respirație și educarea respirației, înot terapeutic și exerciții fizice în apă, oxigenoterapie simplă, apoi forte, aerosoli și pulverizații la camera de sare cu apă sărată concentrată extrasă din Lacul Ursu.

dr. Suzana Pretorian, , medic balneolog, SOVATA Ensana Health Spa HotelsConcentrația mare de sare din apă, prin efect intens antiinflamator și antihistaminic, va scădea hiperreactivitatea bronșică, prin reducerea inflamației și a tendinței la alergizare. De asemenea, la toate acestea se pot adăuga împachetări cu nămol pe zone mici, pentru stimularea imunității, electroterapie decontracturantă și analgetică la nivel cervical, dorsal și lombar, hidroterapie și drenaj limfatic de activare a circulației”, spune dr. balneolog Suzana Pretorian.

Comentarii: