REVIEW SANATATE

V-aţi născut „însemnat”? Iată ce spun specialiştii, de ce nu trebuie să vă speriaţi

Din punct de vedere medical, semnele din naştere sunt inofensive, iar singurul deranj pentru purtător este partea estetică. Dar nu vă speriaţi. Ştiinţa a evoluat într-atât încât dacă vă hotărâţi să le îndepărtaţi, aveţi o grămadă de variante la îndemână. Printre ele, s-a remarcat laserul vascular pulsed dye PDL, iar asta datorită rezultatelor remarcabile pe care le aduce. Nu rămân cicatrici, nu lasă urme şi nici nu distruge nimic în jur, nu deteriorează ţesutul sănătos.

V-o garantează medicii dermatologi, care recomandă ca procedura să să aibă loc cât mai devreme, tratamentele pentru îndepărtarea semnelor de naştere fiind mai eficiente atunci când sunt efectuate la o vârstă fragedă, susţine portalul „Ce se întâmplă, doctore?”.

Citeşte şi: Cele mai simple soluții NATURISTE pentru afecțiunile sezonului rece

Ce sunt semnele din naştere

Dar ce sunt semnele din naştere? Le identificăm uşor, pentru că ele reprezintă o decolorare a pielii care apare fie la naştere, fie în primele săptămâni de viaţă. “Multe dintre ele se încadrează într-una din două categorii, fiecare dintre ele având o cauză diferită. Semnele din naştere vasculare apar atunci când vasele de sânge dintr-o anumită zonă a corpului nu se formează corespunzător, fiind fie prea multe, fie mai largi decât ar trebui, iar în acest caz vorbim despre semne din naştere vasculare sau hemangioame. Semnele de naştere pigmentate apar ca urmare a unei supraaglomerări de celule pigmentare – categorie în care întră nevii sau aluniţele congenitale”, explică Doctor Laurenţiu Vlădău, specialistul dermatolog.

Ce important de reţinut e că semnele din naştere nu sunt cancerigene şi se pot regăsi pe orice suprafaţă a corpului, variind în funcţie de culoare, dimensiune şi formă. În privinţa dimensiunii putem vorbi de pete mici cât un pistrui sau întinse pe zone mari ale corpului. Unele dintre ele sunt permanente şi se pot mări în timp, în vreme ce altele se estompează complet. Sunt rare cazurile în care semnele din naştere indică o afecţiune medicală serioasă, astfel că în cele mai multe situaţii sunt îndepărtate din motive strict cosmetice.

Citeşte şi: Efecte negative ale unui stil de viață sedentar în cazul bărbaţilor

Semnele din naştere: cum le îndepărtăm cu laserul

Uneori, când sunt în anumite zone expuse, este de preferat ca să se scoată aceste semne. Şi evident că e de dorit să nu rămână urme. Tratamentul cu laserul vascular pulsed dye laser PDL este una dintre metodele la care apelează tot mai mulţi oameni pentru a trata semne din naştere vasculare: pete roz sau roşiatice pe piele cauzate de vasele de sânge anormale.

Tratamentul laser funcţionează prin ţintirea pigmentului care stă la baza semnului şi îndepărtarea lui de ţesutul normal din jur. Dacă rămân resturi de pigment, corpul le va elimina ulterior în mod natural. Procedura se poate dovedi mai dificilă în cazul pacienţilor cu pielea mai închisă la culoare, însă un dispozitiv de ultimă generaţie cum este laserul vascular pulsed dye laser PDL, folosit cu atenţie de către un specialist, poate oferi rezultate bune, cu o deteriorare minimă a pielii şi ţesutului sănătos din jur”, spune Dr. Laurenţiu Vlădău.

O altă veste minunată e că procedura nu este dureroasă şi este uşor tolerată de majoritatea adulţilor, efectul laserului fiind resimţit asemănător unei pişcături produse de o bandă de cauciuc pe piele, spun experţii pentru site-ul csid.ro.

Comentarii: