SANATATE

Veşti bune de la cercetători: Efectul combinaţiei de vitamine B si Omega 3 asupra creierului

medstar2000.ro

Atrofia cerebrala (sau atrofia creierului) reprezinta pierderea neuronilor, adica a celulelor. Totodata, atrofia distruge legaturile care ajuta neuronii sa comunice intre ei. Ea poate fi prevenita, spune un studiu recent, printr-o combinatie de Omega 3 si complexul de vitamine B.

Pe masura ce inaintam in varsta, pierdem in mod natural o parte dintre neuroni, insa acesta este un proces lent, spun expertii. Atrofia cerebrala asociata cu anumite afectiuni (maladia Alzheimer, accidentul vascular cerebral, etc.) sau cu unele traumatisme are loc mult mai rapid si poate sa provoace si mai multe daune.

Atrofia poate afecta parti diferite ale creierului, de la un pacient la altul. Putem vorbi de:

  • atrofie focala – afecteaza neuronii in anumite zone ale creierului si rezulta in pierderea functiilor in acele zone specifice;
  • atrofie generalizata – afecteaza neuronii din tot creierul.

Speranta de viata in randul pacientilor cu atrofie cerebrala poate fi influentata de afectiunea sau factorul care a cauzat micsorarea creierului, potrivit doc.ro. Pacientii cu boala Alzheimer traiesc, in medie, 4 pana la 8 ani dupa diagnostic, iar persoanele cu scleroza multipla pot avea o speranta de viata aproape normala daca afectiunea este tratata intr-un mod eficient.

CITEŞTE ŞI: Dovedit științific: Planta-minune pentru creier. Crește performanțele intelectuale cu până la 75%

Simptomele atrofiei cerebrale variaza in functie de ce regiune sau regiuni ale creierului au fost afectate:

Dementa

Este pierderea memoriei, a capacitatii de invatare, a gandirii abstracte si a anumitor functii (planificarea si organizarea)
crizele convulsive – sunt acele modificari sau intensificari in activitatea electrica normala a creierului, care cauzeaza miscari repetitive, convulsii si chiar pierderea cunostintei in unele cazuri

Afazia

Aceasta implica dificultati de vorbire si de intelegere a limbajului.

Ce spun studiile despre nutrientii care ar putea sa ajute la prevenirea atrofiei cerebrale la varstnici

Un studiu randomizat de control din vara lui 2015 aduce in discutie importanta acizilor grasi esentiali Omega 3 si a complexului de vitamine B in ceea ce priveste atrofia cerebrala la pacientii in varsta, care sufereau de tulburari cognitive.

Situatiile de atrofie cerebrala sunt tot mai comune in cazul pacientilor varstnici cu tulburari cognitive, spun oamenii de stiinta, mai ales in cazul acelor varstnici la care conditia se transforma in cele din urma in maladia Alzheimer. Tot oamenii de stiinta spun ca, de fapt, concentratiile de acizi grasi Omega 3 si de homocisteina din plasma (partea lichida a sangelui) sunt asociate cu dezvoltarea atrofiei cerebrale si cu dementa.

Nivelul scazut al vitaminei B12 afecteaza creierul

Homocisteina este un aminoacid non-esential sintetizat endogen, iar cercetatorii arata ca un nivel total mare de homocisteina in plasma este un factor de risc recunoscut pentru tulburarile cognitive, dementa si maladia Alzheimer. Tot oamenii de stiinta spun ca rata de atrofiere a creierului este mai rapida la niveluri scazute ale vitaminei B12 in plasma si la concentratii mai mari de homocisteina totala in plasma.

Cercetatorii au investigat daca nivelul de acizi grasi Omega 3 din plasma (EPA si DHA) modifica efectul tratamentului cu complexul de vitamine B (care scad nivelul de homocisteina) in ceea ce priveste atrofia creierului, in cadrul unui studiu controlat.

Intr-o ampla analiza au fost incluse 168 de persoane varstnice, de peste 70 de ani, cu usoare tulburari cognitive, carora li s-au administrat fie o substanta placebo, fie o doza mare zilnica de vitamine din complexul B sub forma de suplimente (acid folic, vitamina B6 si vitamina B12).

CITESTE SI: Efectul extraordinar al roșiilor asupra creierului. Studiul neobișnuit care spune totul

Apoi varstnicii care au participat la studiu au fost supusi unor investigatii – cutia craniana a fost scanata cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN), atat la inceputul studiului, cat si 2 ani mai tarziu.

Efectul acestei interventii a fost analizat apoi de cercetatori, in functie de concentratiile de acizi grasi Omega 3 pe care participantii le aveau la inceputul studiului.

Rezultatele cercetarii au fost imbucuratoare. S-a observat o interactiune semnificativa intre tratamentul cu vitaminele din complexul B si acizii grasi combinati din plasma pacientilor (EPA si DHA) asupra cazurilor de atrofie cerebrala.

La subiectii care au avut valori mari ale acizilor grasi Omega 3 la inceputul studiului (peste 590 μmol/litru), tratamentul cu vitaminele B a incetinit rata medie a atrofiei cu pana la 40%, in comparatie cu substanta placebo folosita.

Nivelul ridicat al acizilor grasi Omega3 hotarator

Tratamentul cu vitaminele B6, B9 si B12 nu a avut niciun efect semnificativ in privinta ratei atrofiei cerebrale in randul subiectilor cu nivel mic al acizilor grasi Omega 3 la inceputul studiului (sub 390 μmol/litru).

Cercetatorii mai spun ca nivelul mare al acizilor grasi Omega 3 la inceputul studiului a fost asociat cu o rata mai lenta a atrofiei cerebrale in cazul grupului de participanti care au luat vitaminele B, insa nu si in cazul grupului care a luat pilule placebo.

CITEŞTE ŞI: Antrenament pentru creier: Trucurile care reduc riscul de demență la bătrânețe

Cercetatorii au subliniat ca efectele tratamentului cu vitaminele B asupra atrofiei creierului au fost observate doar in cazul participantilor care au avut niveluri mari ale acizilor grasi Omega 3 in plasma. Totodata, s-a sugerat ca efectul benefic al acizilor grasi esentiali Omega 3 in ce priveste atrofia cerebrala poate fi delimitat la subiectii care au un status bun/optim al vitaminelor B.

Comentarii: