SANATATE

Vești extraordinare de la specialiști: Răcelile banale te pot proteja de coronavirus

Foto: Pinterest.com

Cercetătorii au declarat că descoperirile ar putea contribui la furnizarea unui plan pentru producerea de noi vaccinuri care să ofere o imunitate de durată mai mare şi care să protejeze împotriva variantelor actuale şi viitoare ale coronavirusului, cum ar fi Omicron şi Delta, potrivit SkyNews.

Cercetătorii de la Imperial College London spun că nivelurile ridicate de celule T şi rolul lor în combaterea COVID reprezintă o „descoperire importantă”, dar au avertizat că „nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe acest lucru” şi au insistat că oamenii ar trebui să se vaccineze în continuare, aceasta fiind „cea mai bună modalitate” de a se proteja împotriva COVID.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: Simptomele similare unui guturai pot semnala că te-ai infectat cu varianta OMICRON

Celulele T sunt un tip de celule albe din sânge care ajută la protejarea organismului împotriva infecţiilor.

Dr. Rhia Kundu, primul autor al studiului, de la Imperial’s National Heart & Lung Institute, a declarat: „Faptul de a fi expus la virusul SARS-CoV-2 nu duce întotdeauna la infecţie şi am fost dornici să înţelegem de ce. Am descoperit că nivelurile ridicate de celule T preexistente, create de organism atunci când este infectat cu alte virusuri umane, cum ar fi răceala comună, pot proteja împotriva infecţiei cu COVID-19. Deşi aceasta este o descoperire importantă, este doar o formă de protecţie şi aş dori să subliniez că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe acest lucru. În schimb, cel mai bun mod de a vă proteja împotriva COVID-19 este să fiţi complet vaccinaţi, inclusiv să vă luaţi doza de rapel”.

Studiul a început în septembrie 2020, când majoritatea persoanelor din Marea Britanie nu fuseseră infectate cu SARS-CoV-2. Acesta a inclus 52 de persoane care locuiau cu cineva care fusese expus la COVID, cu un test PCR pozitiv.

Celulele T vizează proteinele interne

Probele de sânge de la cele 52 de persoane au fost prelevate în termen de şase zile de la expunerea la virus, pentru a permite cercetătorilor să analizeze nivelurile de celule T preexistente induse de infecţii anterioare cu coronavirusul răcelii comune care, de asemenea, recunosc încrucişat proteinele din COVID.

Cercetătorii au constatat că existau niveluri semnificativ mai ridicate ale acestor celule T cu reactivitate încrucişată la cele 26 de persoane care nu au fost infectate, în comparaţie cu cele 26 de persoane care au contractat COVID.

Studiul – publicat în Nature Communications – a declarat că celulele T vizează mai degrabă proteinele interne din COVID decât proteina spike de la suprafaţa virusului.

CITEȘTE ȘI: Directorul spitalului ”Matei Balș” explică: Ce tratament primesc cei infectați cu varianta OMICRON

Vaccinurile actuale nu induc un răspuns imun la aceste proteine interne.

Profesorul Ajit Lalvani, autor principal al studiului şi director al Unităţii de cercetare NIHR Respiratory Infections Health Protection Research Unit de la Imperial, a declarat: „Studiul nostru oferă cele mai clare dovezi de până acum că celulele T induse de răceala comună joacă un rol protector împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceste celule T oferă protecţie prin atacarea proteinelor din interiorul virusului, mai degrabă decât a proteinei spike de la suprafaţa acestuia. Noile vaccinuri care includ aceste proteine interne conservate ar induce, prin urmare, răspunsuri largi de celule T protectoare care ar trebui să protejeze împotriva variantelor actuale şi viitoare ale SARS-CoV-2”.

Comentarii: