SANATATE

Vitamina cea mai importantă pentru memorie: Efectul pe care îl are asupra creierului

Foto: providr.com

Vitamina cea mai importantă pentru memorie: Efectul pe care îl are asupra creierului. Deficiența unei vitamine importante poate fi cauza problemelor de memorie. Potrivit gastroenterologului Dilyara Lebedeva, B12 este cea mai importantă vitamină în acest sens.

Dacă aceasta nu este în cantități suficiente, pe lângă letargia rezultată și problemele de memorare a unor lucruri noi, o persoană se poate plânge de:

 • amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor;
 • piele de găină;
 • dureri musculare;

„Veganii și persoanele cu gastrită se plâng cel mai des de deficiența sa. Este adevărat că microbiota noastră îl poate sintetiza, dar exclusiv în scopuri proprii”, adaugă Dr. Dilyara Lebedeva.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care reduce riscul de a face atac de cord

Vitamina cea mai importantă pentru memorie: Efectul pe care îl are asupra creierului

Potrivit gastroenterologului, există mai multe motive pentru apariția unei stări de carență:

 • aportul nutrițional scăzut;
 • gastrita atrofică, inflamația tractului gastrointestinal;
 • aciditatea scăzută a stomacului – hipoaciditatea (aciditatea este importantă pentru absorbția vitaminelor);
 • administrarea anumitor medicamente, inclusiv a inhibitorilor pompei de protoni;
 • paraziții, în special intestinali;
 • sarcina și alăptarea;
 • vârsta înaintată, când funcția gastrointestinală scade;
 • alcoolismul;
 • administrarea de contraceptive orale;

Puteți verifica dacă aveți sau nu carențe prin intermediul unui test de sânge. După cum explică Dilyara Lebedeva, de obicei se monitorizează un indicator precum cianocobalamina, dar aceasta este o formă inactivă a substanței în cauză.

De asemenea, este important să verificați nivelul de holotranscobalamină și homocisteină din sânge (în caz de deficiență acesta crește), precum și acizii organici din urină.

Deficit vitamina B12

Deficitul de vit. B12 este periculos nu numai cu pierderea memoriei. Potrivit specialistului, ea poate provoca atrofierea mucoasei măduvei osoase, a cavității bucale, a limbii și a tractului gastro-intestinal și poate duce, de asemenea, la tulburări neurologice, inclusiv la boala Alzheimer.

Lipsa substanței menționate este periculoasă nu numai din cauza posibilității pierderii memoriei. Potrivit specialistului, aceasta poate provoca atrofierea mucoasei măduvei osoase, a cavității bucale, a limbii și a tractului gastrointestinal și, de asemenea, poate duce la tulburări neurologice, inclusiv la boala Alzheimer.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care fixează calciul în oase și protejează vasele de sânge

Pentru a compensa deficiența, Dr. Dilyara Lebedeva sfătuiește să găsească și să elimine mai întâi cauza apariției sale – acest lucru este foarte de dorit. De asemenea, ar trebui să includeți în dieta dvs. cât mai des posibil organe comestibile, pește și ouă.

Suplimentele alimentare – suplimentele de vitamine care vin sub diverse forme – pot ajuta, de asemenea, dar medicul nu recomandă automedicația cu ele. Acestea trebuie luate întotdeauna după recomandarea medicului, potrivit actualno.com.

Comentarii: