SANATATE

Vitamina D și diabetul: Efectul benefic pe care îl are asupra acestei boli

agoramedia.com

Vitamina D este o vitamină liposolubilă care joacă o serie de roluri importante în organism, inclusiv menținerea sănătății oaselor, a dinților și a articulațiilor, precum și sprijinirea funcției sistemului imunitar.

Această vitamină subestimată se găsește în anumite alimente, dar este, de asemenea, produsă de organism ca răspuns la expunerea la soare.

Atunci când razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui sunt expuse la pielea goală, organismul transformă un derivat al colesterolului în vitamina D. De fapt, se știe acum că fiecare celulă și țesut din organism are un receptor al proteinei vitaminei D.

Cu toate acestea, cei mai mulți dintre noi avem un deficit de vitamina D, inclusiv mulți pacienți cu diabet zaharat de tip 2, din cauza expunerii limitate la lumina soarelui, cauzată de o serie de factori, printre care mai mult timp petrecut în casă, la birou sau în mașină, zile mai scurte iarna, utilizarea de protecție solară vara și teama de cancer de piele, relatează diabetes.co.uk.

CITEȘTE ȘI: De ce să iei vitamina D împreună cu vitamina K: Are de-a face cu oasele și inima

Deficiența de vitamina D

Semnele deficienței de vitamina D pot varia de la dureri osoase și slăbiciune musculară până la depresie și slăbirea sistemului imunitar, în timp ce deficiența pe termen mai lung poate duce la obezitate, hipertensiune arterială, psoriazis, osteoporoză, oboseală cronică, boala Alzheimer, cancer și diabet de tip 2.

Expunerea pielii la soare timp de 15-20 de minute în fiecare zi poate contribui la creșterea producției proprii de vitamina D de către organism și, astfel, la reducerea riscului de diabet și de alte afecțiuni medicale grave.

Alternativ, vă puteți obține aportul zilnic de vitamina D prin intermediul suplimentelor alimentare și al unor alimente precum nucile, peștele gras, ouăle, laptele praf și unele cereale îmbogățite.

Efecte asupra diabetului

Se crede că vitamina D ajută la îmbunătățirea sensibilității organismului la insulină – hormonul responsabil cu reglarea nivelului de zahăr din sânge – și, astfel, reduce riscul de rezistență la insulină, care este adesea un precursor al diabetului de tip 2.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun moment al zilei pentru a lua vitamina D: Atunci se absoarbe cel mai bine în organism

Unii oameni de știință cred, de asemenea, că această vitamină poate ajuta la reglarea producției de insulină în pancreas.

Nivelurile de vitamina D ar trebui să se situeze în mod ideal între 20-56 ng/ml (50-140 nmol/l)*, orice nivel sub 20 ng/ml fiind considerat deficitar.

Cu toate acestea, se știe acum că creșterea cantității de vitamina D din organism la aproximativ 60-80 ng/ml poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce este vital pentru persoanele cu diabet.

Comentarii: