SANATATE

Vitaminele de care ai nevoie primăvara: Reînnoiesc și refac organismul

agoramedia.com

Vitaminele de care ai nevoie primăvara: Reînnoiesc și refac organismul. Primăvara este un moment de reînnoire și de refacere a organismului după iarna rece. Pentru a vă pregăti pentru sezonul activ și pentru a vă menține sănătatea la un nivel optim, este important să vă asigurați o cantitate corectă de vitamine în alimentație.

Vitaminele de care ai nevoie primăvara

Vitamina A

Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a vederii, precum și pentru funcționarea sistemului imunitar și a celui endocrin. Sursele preferate de vitamina A sunt fructele și legumele de culoare portocalie, verde închis și galbenă, cum ar fi morcovii, dovleacul, ardeiul gras, broccoli și spanacul. Se găsește, de asemenea, în produse de origine animală, cum ar fi ficatul de pui, ficatul de cod, laptele și brânzeturile tari.

CITEȘTE ȘI: Cu ce să combini vitamina D pentru a fi cât mai bine absorbită de organism

Vitaminele din grupa B

Vitaminele B joacă un rol cheie în metabolism și în funcționarea sistemelor nervos și endocrin. Ele se găsesc într-o varietate de alimente, cum ar fi produsele lactate, ouăle de pui, cerealele și leguminoasele, carnea roșie, cartofii și legumele cu frunze verzi. O sursă deosebit de bogată de vitamina B12 este ficatul de vită.

Vitamina C

Vitamina C este cunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare și ajută la reducerea colesterolului din sânge. Se găsește într-o mare varietate de fructe și legume, cum ar fi varza murată și varza proaspătă, pătrunjelul, trandafirul sălbatic, cătina de mare, lămâile, portocalele, grepfrutul, căpșunile și coacăzele negre.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și pentru sistemul imunitar. Se găsește în peștele gras, cum ar fi macroul, somonul și heringul, caviarul roșu, brânzeturile tari, organele, cum ar fi ficatul și limba, precum și în smântână și unt.

Vitamina E

Vitamina E este cunoscută ca fiind un antioxidant natural și ajută la refacerea celulelor și a sistemului imunitar. Se găsește în leguminoase și cereale, uleiuri vegetale, nuci, broccoli, avocado, unt de arahide și ardei gras.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care previne spasmele musculare și oferă rezistență mușchilor

Primăvara, este important să consumați legume și fructe proaspete, bogate în vitamine și minerale, care susțin reînnoirea organismului după sezonul de iarnă. Pentru a ne menține sănătatea la un nivel optim primăvara, este important să ne asigurăm o cantitate corectă de vitamine în alimentație, potrivit actualno.com.

O dietă variată, bogată în fructe, legume, pește gras și produse lactate, este cheia unui stil de viață sănătos și a unei stări de bine pe tot parcursul sezonului.

Comentarii: