NUTRITIE SANATATE

Zmeură: Ce efect are asupra nivelului de zahăr din sânge

Foto: Instagram.com

Zmeură: Ce efect are asupra nivelului de zahăr din sânge. Zmeura nu este doar gustoasă, ci și utilă. Acest fruct poate ajuta la controlul nivelului de zahăr și, prin urmare, consumul său nu va dăuna persoanelor care sunt expuse riscului de diabet.

Zmeură: Ce efect are asupra nivelului de zahăr din sânge

Un nou studiu publicat în revista Obesity arată că participanții la studiu care au consumat acest fruct au prezentat o reducere a nevoii de insulină pentru a controla nivelul zahărului din sânge. În același timp, oamenii de știință au avertizat că aceasta nu este o soluție universală și atunci tratamentul nu ar trebui refuzat fără aprobarea prealabilă a unui medic.

CITEȘTE ȘI: Dulceața de zmeură ca la mama acasă

În studiul lor, cercetătorii s-au concentrat pe examinarea efectelor zmeurei asupra unui grup de persoane cu exces de greutate sau obezitate, prediabet și rezistență la insulină. Toți participanții, inclusiv un grup de control de persoane sănătoase din punct de vedere metabolic, au consumat cantități diferite de zmeură la micul dejun timp de 3 zile.

„Participanții care au consumat mai multe zmeură au avut niveluri mai scăzute de zahăr din sânge decât cei care nu au consumat fructe de pădure”, se arată în studiu, potrivit actualno.com. Datele sunt deosebit de importante pentru persoanele cu prediabet și rezistență la insulină. Deoarece consumul regulat de zmeură poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului la insulină și la scăderea nivelului de glucoză.

Beneficiile zmeurei

Zmeura este considerată un superaliment deoarece este bogată în vitamina C, acid folic, fibre și fitochimicale. Nutriționiștii adoră zmeura pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. O porție de 2 căni de zmeură conține aproximativ 128 de calorii cu doar 30 de grame de carbohidrați.

În plus, majoritatea acestor carbohidrați provin din fibre dietetice, făcând din zmeură o opțiune ideală pentru micul dejun pentru diabetici și pre-diabetici. În același timp, cantitatea optimă de zmeură în meniul zilnic poate fi individuală.

CITEȘTE ȘI: Ăsta e fructul MIRACULOS: De ce boli scapi dacă mănânci zmeură

Zmeura este incredibil de bogată în vitamine și oligoelemente. Acestea conțin o cantitate mare de vitamine B, C, A, siliciu, molibden, magneziu, mangan, calciu, fier, fosfor, sodiu, crom, zinc. În plus, zmeura conține o cantitate mare de antioxidanți – flavonoide, fenoli, antociani, carotenoizi. În combinație, o astfel de compoziție bogată contribuie la:

  • îmbunătățirea stării sistemului cardiovascular și nervos;
  • întărirea sistemului imunitar;
  • normalizarea metabolismului, efect diuretic și ușor laxativ;
  • creșterea fertilității masculine și a nivelului de testosteron;
  • normalizarea ciclului menstrual și reducerea durerilor la femei, iar un decoct din frunze ajută la scăparea de greață în timpul sarcinii;
  • îmbunătățirea producției de colagen și eliminarea efectelor radicalilor liberi;
  • datorită conținutului de acid elagic, acestea ajută la prevenirea cancerului;
  • au un efect antiinflamator – consumul de zmeură proaspătă sau de ceai din frunze de zmeură ajută în caz de răceală;

Comentarii: