10 alimente care te ajută să ai un pancreas sănătos. Pancreasul secretă enzime, sau sucuri digestive, în intestinul subțire. Acolo, acesta continuă să descompună alimentele care au părăsit stomacul. De asemenea, pancreasul produce hormonul insulină și îl secretă în sânge, unde reglează nivelul de glucoză, sau zahăr, din organism.
Problemele cu controlul insulinei pot duce la diabet secundar, iar inflamația pancreasului poate duce la pancreatită. Țesuturile necanceroase și maligne pot crește, de asemenea, pe pancreas.
Anatomia pancreasului
Pancreasul este un organ care traversează abdomenul pe orizontală. Cea mai mare parte se află în partea dreaptă a abdomenului, unde stomacul se atașează la prima parte a intestinului subțire, duodenul. Partea îngustă a pancreasului se întinde pe partea stângă a abdomenului până la splină.
Pe lungimea pancreasului se află un canal care se conectează la organ în mai multe puncte. La capătul său, acest canal se conectează la canalul biliar comun, care se extinde în jos de la ficat. Această cale comună livrează bila către duoden.
CITEȘTE ȘI: Cele mai bune ceaiuri pentru un pancreas bolnav: Stimulează secrețiile pancreatice
Aproximativ 95% din pancreas este țesut exocrin. Țesutul exocrin secretă substanțe în țesuturi și părți ale corpului, altele decât fluxul sanguin.
Restul de 5% este format din sute de mii de celule endocrine cunoscute sub numele de insule de Langerhans. Țesutul endocrin secretă substanțe în sânge. Aceste grupuri de celule asemănătoare strugurilor produc hormoni importanți care reglează secrețiile pancreatice și controlează glicemia.
10 alimente care te ajută să ai un pancreas sănătos
1. Usturoiul
Usturoiul poate să nu sune ca cel mai bun lucru pentru tine, dar conține mulți nutrienți benefici care au un efect pozitiv asupra țesutului pancreatic. Persoanele care includ usturoiul în dieta lor au un risc cu 54% mai mic de cancer pancreatic, potrivit unui studiu publicat de Institutul Național de Cancer.
2. Iaurt probiotic
Consumul a 3 porții de iaurt degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi care conține culturi active este recomandat de Institutul Național de Cancer. Acest lucru va îmbunătăți digestia și va reduce riscul de cancer pancreatic.
3. Spanacul
Spanacul și alte frunze verzi conțin niveluri ridicate de vitamina B și fier. Consumul acestora vă va proteja pancreasul și va reduce șansele de cancer pancreatic.
4. Ciupercile
„Un medicament tradițional asiatic făcut din ciuperca Poria cocos, care poartă pin, blochează gena MMP, care este legată de dezvoltarea cancerului pancreatic. (Katrin)” Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă bună de seleniu și mai multe vitamine B.
5. Cireșele
Cireșele sunt bogate în antioxidanți și POH (alcool perililic), care este un compus care a fost legat de prevenirea cancerului pancreatic.
6. Broccoli
Broccoli conține flavonoide apigenin și luteolin, care omoară celulele care se pot dezvolta în cancer pancreatic.
7. Strugurii roșii
Coaja strugurilor roșii conține compusul antioxidant cunoscut sub numele de resveratrol, care ucide celulele cancerului pancreatic.
8. Cartofii dulci
Știați că cartofii dulci sunt mai sănătoși decât cartofii albi datorită indicelui lor glicemic mai scăzut? Ei sunt! Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din California, culoarea portocalie a cartofilor dulci îmbunătățește funcția organelor și reduce riscul de cancer pancreatic cu 50%.
9. Tofu
Tofu nu este o alegere populară printre persoanele care nu sunt vegetarieni sau vegani, dar este o sursă bună de proteine cu conținut scăzut de grăsimi. Tofu ajută la protejarea pancreasului, ajutând în același timp la recuperarea sistemului digestiv.
CITEȘTE ȘI: Care este diferența dintre rezistența la insulină și diabet: Cum este afectat pancreasul
10. Supă de legume cu roșii
Roșiile și alte legume pe care le poți adăuga în supa ta conțin antioxidanți și diverși nutrienți care sunt benefici pentru funcționarea organismului. Lichidul din supă este un bonus care ajută la o digestie ușoară.
11. Afinele
Afinele sunt o gustare excelentă pe care o puteți încorpora în multe mese diferite. Consumul lor oferă corpului nostru antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulelor.
Comentarii: