SANATATE

3 metode pentru a combate senzația de corp străin în ochi

Senzația de corp străin în ochi poate fi extrem de inconfortabilă și deranjantă. Soluțiile pentru a o combate depind de cauzele care au determinat-o și pe care le vom trece rapid în revistă.

Cauzele senzației de corp străin în ochi

Iată câteva cauze comune ale senzației de corp străin în ochi:

  • Secreția lacrimală insuficientă;
  • Infecțiile oftalmice de tipul conjunctivitei sau al blefaritei;
  • Afecțiuni ale pleoapelor, de tipul dermatitei seboreice;
  • Unele alergii;
  • Deteriorarea lentilelor de contact [1].

Este important de menționat faptul că, în cazul unui corp străin în ochi, tratamentul trebuie inițiat imediat și impune o vizită în cabinetul specialistului pentru evaluarea unor eventuale leziuni ale corneei.
Combaterea senzației de corp străin în ochi depinde de cauzele care au determinat-o.

În continuare, poți descoperi metode eficiente care servesc acestui scop.

1. Lacrimile artificiale

Lacrimile artificiale sunt o modalitate eficientă de a ameliora simptomele senzației de corp străin în ochi. Acestea conțin ingrediente speciale de lubrefiere, folosite pentru a reduce uscăciunea și disconfortul, contribuind la eliminarea sau prevenirea senzației de corp străin. Lacrimile artificiale sunt adesea vândute sub forma unei soluții lichide, dar produsele care sunt disponibile ca geluri sau spray-uri pot fi de asemenea utile.

Utilizarea regulată a lacrimilor artificiale poate ajuta la menținerea umidității conjunctivei și a globului ocular și la reducerea riscului de reapariție a senzației de corp străin în ochi. Pentru rezultate optime, acestea ar trebui folosite chiar și când nu există senzația de disconfort. Astfel, utilizatorul va obține un nivel constant de lubrifiere și va preveni uscarea excesivă a ochilor [1].

Este important să eviți produsele care conțin conservanți precum benzalkonium cloride, care pot agrava senzația de corp străin în ochi. E de preferat să alegi etichete de tipul „fara conservanti” sau „hipoalergenice” atunci când cumperi produsele de uz oftalmologic [2].

2. Comprese calmante

Compresele reci sunt o modalitate eficientă de a reduce senzația de corp străin în ochi. Primul pas este aplicarea unor comprese reci, cu ajutorul unei dischete de bumbac umezită, pe pleoapele închise, timp de 15-20 de minute. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea disconfortului.
Compresele de același tip, dar cu apă călduță de data aceasta, au un efect calmant și alină semnificativ disconfortul [3].

În plus, se recomandă spălarea ochilor cu apă călduță sau, și mai bine, cu ser fiziologic călduț sau cu soluții speciale pentru ochi. În timpul acestui proces vor fi îndepărtate eventualele microorganisme care pot determina infecții locale și poate fi eliminat praful, cu efect iritant, sau alergenii.

În general, compresele reci sunt o metodă foarte eficientă pentru a reduce senzația de corp străin în ochi. Dupa ce se încheie procedura, se recomandă ca pacienții să mai utilizeze comprese umede calde timp de 5-10 minute pentru a restabili umiditatea și lubrifierea pleoapelor [2].

3. Consult oftalmologic de specialitate

În unele cazuri, senzația de corp străin în ochi are cauze mai complexe. În astfel de situații, un consult oftalmologic este esențial.

În urma examinării detaliate, medicul poate discuta cu pacientul despre tratamentul adecvat. Acest tratament poate include folosirea anumitor medicamente, cum ar fi antiinflamatoare, antibiotice sau antialergice, precum și proceduri chirurgicale minore, cum ar fi chirurgia cu laser,pentru remedierea cauzei care determină senzația de corp străin [3].

Recomandarea specialistului este ca evaluarea oftalmologică să fie programată în cazul în care celelalte opțiuni de tratament rămân fără ecou după câteva zile de aplicare constantă. Consultarea unui medic oftalmolog profesionist reprezintă un pas esențial în abordarea corectă și eficientă a senzației de corp străin în ochi.

Deoarece exista multiple cauze care pot determina senzația de corp străin în ochi, nu exista un tratament standard care să se potrivească tuturor pacienţilor. Din acest motiv, este important să se vorbească cu medicul despre cea mai potrivită soluție și să se respecte indicațiile acestuia în mod strict, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Bibliografie

  1. “Feels like Something Is in My Eye: Common Causes and Getting Relief.” Healthline, 30 Jan. 2019, www.healthline.com/health/feels-like-something-is-in-my-eye,
  2. “Feels like Something Is in the Eye: Causes and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 26 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/feels-like-something-is-in-the-eye,
  3. “Why Does It Feel like Something Is Rubbing against My Eye When I Blink?” American Academy of Ophthalmology, 19 Jan. 2022, www.aao.org/eye-health/ask-ophthalmologist-q/foreign-body-sensation,

Comentarii: