SANATATE

Prevenție în sezonul rece: Elimină virusurile din încăperi cu aceste metode simple și ieftine

realsimple.com

În timpul sezonului rece, virusurile se răspândesc mai repede în aer decât pe vreme caldă. Oamenii de știință au găsit mai multe explicații pentru acest lucru:

  • reducerea apărării organismului din cauza lipsei vitaminelor, în special a vitaminei D;
  • șederea mai mult timp în încăperi, locuri publice unde circulă virusurile;
  • îngustarea vaselor de sânge din nas atunci când se respiră aer rece, ceea ce împiedică celulele albe din sânge să distrugă microorganismele străine;
  • aerul uscat este un mediu fertil pentru activitatea virusurilor și răspândirea lor rapidă.

Desigur, igiena aerului nu poate fi un panaceu sau un substitut al tratamentului. Dar acesta este un element important în prevenirea răcelilor și menținerea sănătății în timpul iernii.

CITEȘTE ȘI: Bolile copilăriei care pot avea efect și mai târziu în viață: Virusurile care rămân în stare latentă

Umidificarea aerului din cameră

Studiile arată că particulele de virus trăiesc mult mai mult timp în aerul uscat decât în aerul umed: câteva ore sau chiar zile. Aerul cu un nivel de umiditate relativă de până la 30% este considerat aer uscat, iar fără umidificare în timpul sezonului de încălzire, acesta este de obicei chiar mai mic. Valoarea optimă este de 40-60%, acest nivel fiind recomandat a fi menținut în interior pe tot parcursul sezonului de iarnă.

Dacă nu doriți să folosiți aparate, vă recomandăm să plasați recipiente cu apă în jurul apartamentului, să cultivați plante de interior, cum ar fi ficus, aloe, chlorophytum, laur, geranium – acestea cresc în mod natural nivelul de umiditate.

Iubitorii de uleiuri aromatice pot adăuga picături în rezervorul de apă. Pentru prevenirea gripei și a răcelii, sunt potrivite, de exemplu, uleiurile de eucalipt, arborele de ceai, ienupărul. Se recomandă să folosiți uleiuri solubile în apă.

Ventilația camerei

Ventilația este necesară, iar fără ea, șansele de îmbolnăvire nu sunt mai mici, deoarece respirația îngreunată și aerul stagnant sunt dăunătoare pentru sănătate, iar virusurile se răspândesc în mod activ într-un astfel de mediu. Cea mai bună opțiune este un schimb de aer bine pus la punct, în care aerul curat intră constant în cameră, iar aerul poluat este eliminat în timp util în conductele de evacuare.

CITEȘTE ȘI: Apa de argint, efecte unice asupra organismului: Elimină virusuri, bacterii, ciuperci

Pentru a crea un microclimat în care răspândirea virusurilor va fi redusă la minimum, se recomandă să se stabilească un schimb de aer regulat și suficient, umidificarea și, dacă este necesar, purificarea aerului

Comentarii: