Avertismentul medicului: Alimentele pe care să NU le consumi cu ceai sau cafea. Nutriționistul american Deborah Grayson spune că ceaiul și cafeaua nu ar trebui consumate cu carne roșie și legume cu frunze verzi.
Avertismentul medicului: Alimentele pe care să NU le consumi cu ceai sau cafea
După cum informează Daily Mail, citând specialistul, substanțele chimice numite polifenoli conținute în aceste băuturi calde interferează cu absorbția fierului. Acesta este un mineral care este vital pentru transportul oxigenului în organism.
CITEȘTE ȘI: De ce să nu bei ceai imediat după ce ai mâncat: Are de a face cu absorbția unui mineral de către organism
Oxigenul este cel care asigură funcționarea normală a sistemului imunitar și îi ajută pe oameni să rămână energici. Deficitul de fier poate duce la anemie. Această afecțiune este de obicei caracterizată prin oboseală frecventă, slăbiciune, somnolență, căderea părului și răceli recurente.
Expertul menționează că sunt bogate în fier cărnurile roșii (vită, miel, porc), broccoli, spanacul, varza, kohlrabi, rucola, sfecla și salata verde. Polifenolii, pe de altă parte, se găsesc în fructe, legume și condimente, deși în cantități mult mai mici comparativ cu ceaiul și cafeaua.
Expertul spune că compușii vegetali numiți tanini și oxalați, care fac parte din constituenții vinului, sunt cunoscuți și pentru efectul lor de blocare a fierului. Din acest motiv, Dr. Grayson recomandă renunțarea la obiceiul de a asocia friptura cu vinul.
Câte cești de cafea și ceai puteți bea pe zi?
Doza recomandată de cofeină pe zi este de până la 400 mg. Însă nu este ușor să știți exact câtă ați consumat. Cantitatea de cofeină din ceștile de cafea poate varia de până la șase ori, de la 50 la 320 mg.
Nu este clar nici în cazul ceaiului: cu cât frunzele sunt mai mult timp în contact cu apa, cu atât mai multă cofeină există în băutura finită. Dar dacă luăm valoarea medie, atunci într-o ceașcă de cafea de 240 ml vor exista aproximativ 95 mg de cafeină, în 150 ml de espresso – 50 mg, în 240 ml de ceai negru – 45 mg.
Ceaiul verde și cacaua au aproximativ aceeași cantitate de cofeină – 20 mg pe ceașcă. Interesant este că și cafeaua decofeinizată conține cofeină – aproximativ 3 mg.
CITEȘTE ȘI: De ce ne sfătuiesc endocrinologii să consumăm cafea FĂRĂ zahăr și lapte
„Aproximativ o ceașcă de espresso pe kilogram de greutate corporală poate duce la intoxicație cu cafeină. Aceasta apare atunci când oamenii consumă suplimente alimentare sau tablete cu cafeină. Există, de asemenea, un extract de ceai verde care este recomandat pentru tratament, dar are un efect hepatotoxic pronunțat, ceea ce înseamnă , că poate afecta ficatul atât de grav încât provoacă hepatită și persoana are nevoie de un transplant. Astfel de cazuri nu sunt rare, în multe țări este interzis”, spune specialistul.
Comentarii:









